Predlog jelovnik za Badnji dan: Sve jednostavna i domaća jela spremljena sa mnogo ljubavi i nimalo muke

Sutra slavimo Badnji dan a mnoge domaćice razmišljaju šta bi mogle da spremen tog dana.

Recepti
Predlog jelovnik za Badnji dan: Sve jednostavna i domaća jela spremljena sa mnogo ljubavi i nimalo muke
Foto: Shutterstock

Badnji dan po tradiciji nalaže da se na trpezi nađe suvo voće i koštunjavo voće, sveća i česnica. S tim što će se česnica lomiti na Božić jutro.

Prva stvar koju treba da stavite na sto su orasi, kesten, suve kajsije i suve šljive kao i suve smokve. To će čitav dan biti na stolu, a ukućani će se sami sladiti tokom dana.

Čorbast pasulj

Potrebno je:

  • 2 glavice crnog luka
  • 3 čena belog luka
  • 1 šargarepa
  • 500 grama pasulja
  • So i biber, lovorov list

Pripremu pogledajte ovde:

Pastrmka sa krompir salatom

Potrebno je:

  • Pastrmka (zavisnosti koliko ukućana ima)
  • 1 kg krompira
  • 2 glavice crnog luka
  • so, biber, maslinovo ulje, sirće

Priprema: Pastrmku usolite i ispržite na ulju. Stavite je na papir pa ostavite da se ocedi. Krompir skuvajte i isecite na kolutove, pa dodajte isečen crni luk i dodajte so, biber, maslinovo ulje, sirće. Izmešajte i poslužite uz ribu.

Riba
foto: Shutterstock

Pita sa pirinčem i prazilukom

Priprema:

  • Kore za pitu
  • 2 praziluka
  • pirinač
  • ulje
  • so i biber
  • voda
  • kisela voda

Kako se priprema pita od pirinča pogledajte ovde:

Baklava

Potrebno je:

  • Kore za pitu
  • 500 grama oraha
  • 100 grama šećera
  • 1 limun
  • 700 grama šećera
  • voda

Pripremu pogledajte ovde:

A kako se sprema česnica pogledajte ovde:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs