Badnji dan po tradiciji nalaže da se na trpezi nađe suvo voće i koštunjavo voće, sveća i česnica. S tim što će se česnica lomiti na Božić jutro.
Prva stvar koju treba da stavite na sto su orasi, kesten, suve kajsije i suve šljive kao i suve smokve. To će čitav dan biti na stolu, a ukućani će se sami sladiti tokom dana.
Čorbast pasulj
Potrebno je:
- 2 glavice crnog luka
- 3 čena belog luka
- 1 šargarepa
- 500 grama pasulja
- So i biber, lovorov list
Pripremu pogledajte ovde:
Pastrmka sa krompir salatom
Potrebno je:
- Pastrmka (zavisnosti koliko ukućana ima)
- 1 kg krompira
- 2 glavice crnog luka
- so, biber, maslinovo ulje, sirće
Priprema: Pastrmku usolite i ispržite na ulju. Stavite je na papir pa ostavite da se ocedi. Krompir skuvajte i isecite na kolutove, pa dodajte isečen crni luk i dodajte so, biber, maslinovo ulje, sirće. Izmešajte i poslužite uz ribu.
Pita sa pirinčem i prazilukom
Priprema:
- Kore za pitu
- 2 praziluka
- pirinač
- ulje
- so i biber
- voda
- kisela voda
Kako se priprema pita od pirinča pogledajte ovde:
Baklava
Potrebno je:
- Kore za pitu
- 500 grama oraha
- 100 grama šećera
- 1 limun
- 700 grama šećera
- voda
Pripremu pogledajte ovde:
A kako se sprema česnica pogledajte ovde: