Recept za pasulj prebranac po starinskoj tradiciji: Evo kako se nekada pravilo jelo obavezno za Badnji dan

Najjednostavnija priprema prebranca koji po običaju treba da se nađe na trpezi za Badnji dan

Recepti
Recept za pasulj prebranac po starinskoj tradiciji: Evo kako se nekada pravilo jelo obavezno za Badnji dan
Foto: Printscreen/youtube

Potrebno je:

  • 400 gr pasulja,
  • suvi začin
  • suva začinska paprika
  • mleveni biber
  • tucana paprika
  • lovorov list
  • 1 glavica belog luka
  • ulje
  • 2 glavice crnog luka
  • 1 zelena paprika ljut
  • začin, biber

Priprema: Pasulj oprati i sipati vodu malo da provri pa opet isprati. Sipat pauslj u vodu, dodati lovorov list, nekoliko zrna bibera i jedna zelena paprika. Dodati i 2 kašike ulja. Kad pasulj bude pri kraju kuvanja isključiti, iseći na rezance luk sipati ulja i pržiti.

Kad se uprži dodati mlevenu papriku slatku i tucanu ljutu dimljenu, biber suvi začin i sve izjednačiti. U vatrostalnu ili pekač zemljani na dno sipati gust pasulj red pa začinjen luk.

Ponovo pasulj, pa luk, odozgo pasulj. Prodrmati da malo začin ispliva pa zapeći u rerni na 220 stepeni C oko 30-40 minuta.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs