Badnjača, odnosno posna pogača, obavezno mora da se naše na trpezi za Badnje veče i to zauzime centralno mesto. Naime, simbolizuje Isusa Hrista koji čuva dom od svega lošeg. Nikako se ne seče, već se lomi.
Sastojci:
- 40 g svežeg kvasca
- 400 ml tople vode
- 1 kašika šećera
- 3 kašičice soli
- 700 g brašna
- 50 ml + 2 kašike ulja
Način pripreme:
U toploj vodi razmutiti kvasac i šećer. Dodati pola brašna, ulje i so, pa dobro izmešati.
Nakon toga dodavati ostatak brašna, pa nastaviti mešanje varjačom dok ne postane jako gusto.
Kad već ne može da se meša i trebalo bi da se umesi, onda preliti sa one 2 kašike ulja, može i 3 i malo premesiti. Ostaviti tako testo pokriveno krpom da odstoji 20 – 30 minuta na toplom mestu.
Izvaditi zatim testo, malo ga premesiti, pa ga rukom istapkati da se raširi, da bude kao tanka lepinja. Staviti u pleh veličine 30 cm. Izbockati viljuškom, premazati četkicom uljem i ostaviti 20 minuta da odstoji.
Pogaču peći u prethodno zagrejanog rerni na 200 stepeni oko 25 minuta. Pečena je kada fino porumeni.
Pečenu pogaču "umiti" sa malo vode, zamotati je u krpu i tako ostaviti dok je ne iznesete na trpezu.
Nenad Gugl za Kurir otkrio kako ga je promocija knjige u Aleksincu oslobodila sujete! Imao je tumor na mozgu i poistovetio se sa mojim junakom, a ja...