Badnji dan je dan koji prethodni najradosnijem prazniku - Božiću. To je vreme da se pripremimo za rođenje Isusa Hrista.
Badnji dan ne zahteva neke specijalne pripreme, skromnost je ono što ga obeležava. Jedino što vam je potrebno je sreća u srcu i volja da ugodite Bogu, zato pripremite kuću na ovaj način:
- Otiđite po badnjak ranom zorom, ali kada badnjak donesete, prislonite ga ispred vrata, a unećete ga u kuću tek uveče.
- Očistite svoju kuću, a potom po podu simbolično stavite slamu, a na sto buket sa grančicama hrasta i bršnjana. Na taj način ćete simbolično dočarati pećinu u kojoj se rodio Isus.
- Skuvajte ručak i ovaj: Čorbast, posni pasulj, ispržite ribu, skuvajte krompir i otvorite crno vino, ispecite bundevu koju možete jesti sa orasima i medom.
- Otiđite u crkvu na službu, a po povratku iz crkve upalite badnjak, a potom večerajte sa porodiciom poštujući običaje i ovaj dan - obavezno postite.
Kako se pravilno seče badnjak?
Oni koji idu sami da bi sekli badnjak u šumu, važno je da izaberu mlado stablo. Da se, kada dođu ispred njega, prekrste, celivaju drvo a potom ga obore sa 3 jaka udarca sekirom i to tako da drvo padne ka istoku. Potom se panj zaliva vinom, a na njemu se ostavlja parče pogače koju je domaćin poneo sa sobom. Badnjak se nosi kući, naslanja na ulaz da bi se u kuću uneo tek uveče.
Njegovo loženje je glavni deo ovog praznika, ali će badnjak od zore, do sumraka, ostati prislonjen uz kuću, i tek potom biti unet, uz posipanje žitom.
Badnjak se loži sa posebnim poštovanjem, i moli za zdravlje, sreću i mir.
Badnjak gori do Božića, nagoveštavajući novu svetlost koju donosi vera u novorođenog Hrista.
Kako se pravilno sprema večera za badnji dan?
Nije sve u iću i piću, pa se tako ovaj dan sprema jednostavna hrana koja će napuniti stomake, ali neće ih preopteretiti. Treba da se spremi posni pasulj koji ćete potopiti dan ranije. A potom ćete u šerpi prodinstati glavicu crnog luka i dodati 1 šargarepu, 1 paškanat i malo celera. Dodajte opran pasulj i nalijte vodu, dodajte i par listova lovora. Kada se pasulj skuva, nakon 2 sata, dodajte mu malo seckanog belog luka, so i biber.
Ribu ispržite u tiganju ili ispecite na papiru u rerni. Uz nju poslužite krompir salatu ili samo kuvan krompir.
Prilikom posluživanja večere, neka na vašem stolu stoji sveća a njen plamen neka bude simbol Isusove svetlosti koju je doneo svetu.
Tokom badnje večeri se ne ide u goste niti se išta uzima od drugih. Praznuje se u porodici, a svi su upućeni na ljubav i praštanje.
Već sutradan, u utorak nas čeka Božić kada jedni drugima sa radošću treba da kažemo: Mir Božiji, Hristos se rodi.