Evo kako da vam prasetina iz rerne ispadne najbolje za praznike: Samo 1 sastojak i kožica će biti hrskava, a meso mekano

Dodajte samo jedan sastojak kako biste dobili savršeno pečenje za praznike.

Recepti
15:40h
Evo kako da vam prasetina iz rerne ispadne najbolje za praznike: Samo 1 sastojak i kožica će biti hrskava, a meso mekano
Foto: Juan Aunion / Alamy / Alamy / Profimedia

Sočno pečenje sa hrskavom korom, kome retko ko može da odoli, sprema se u rerni zapravo veoma jednostavno. Caka je samo u temperaturi za pečenje i dobro odabranom parčetu mesa. Priprema se na sledeći način: uzmite lep komad mlade prasetine oko tri kilograma, možete uzeti but, rebra, pleća, šta god volite. Operite praseće meso i dobro ga osušite papirnim ubrusom.

Oštrim nožem zasecite kožu u dva smera samo do masnoće, kako biste dobili lepu šaru i kockice. Na taj način, pečenje će se lakše seći i korica će biti hrskava.

Pečenje
foto: Shutterstock

Prasetinu dobro posolite

Dobro utrljajte so sa svih strana i stavite pripremljeno meso u tepsuju u koju ste nasuli malo masti ili ulja, tako da koža bude okrenuta ka gore. Četkicom ili rukom premažite samo kožu prasetine sirćetom. Kiselina iz sirćeta će tokom pečenja pokrenuti razgradnju masnoće i dobićete divno hrskavu kožicu, a sirće se neće osetiti.

Pečenje
foto: YAY Media AS / Alamy / Alamy / Profimedia

Pred kraj pečenja, ako pečenje nije dovoljno rumeno i hrskavo, kratko pojačajte rernu samo da se uhvati lepa korica.

Naspite u tepsiju oko prasetine jednu do dve šolje hladne vode, u zavinsosti od toga koliko vam je velika tepsija. Tečnost treba da prekrije dno tepsije, a potom stavite pečenje u rernu zagrejanu na 250 stepeni da se peče.

Ulje, Sirće, Maslinovo ulje
foto: Shutterstock

Prelijte sirćetom

Čim ste ubacili pečenje u rernu smanjite temperaturu na 160 stepeni, tako da se prvih 20 minuta prasetina peče na jakoj vatri, a zatim će se postepeno temperatura spuštati, prenosi "Najžena".

Pečenje lagano pecite 5 sati. Na svakih sat vremena okrenite meso i prelijte ga pivom. Sat vremena pred kraj, prelijte meso sirćetom.

Gotovo praseće pečenje ostavite 30-60 minuta, a zatim ga isecite na parčad.

U nastavku otkrijte savršen recept za gulaš:

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs