Kako se prave lazanje?
Ako poželite da napravite sami testo za lazanje, evo recepta.
Sastojci:
- 200 g (1 ½ šolje) „00“ mekog pšeničnog brašna,
- 200 g (1 ½ šolje) brašna od durum pšenice,
- 4 jaja od najmanje 70 g
Priprema: Stavite brašno na radnu površinu i napravite rupu rukama. Za one koji prvi put prave domaću testeninu preporučujemo da koriste činiju jer će posao biti lakši. Razdvojite jaja i stavite ih u činiju, a zatim sipajte jaja u rupu.
Uz pomoć prstiju pomešajte jaja sa brašnom, dodajući malo po malo, dok se sve ne sjedini. Zamesite komade testa zajedno. U ovom trenutku, ako koristite posudu, izručite testo i stavite ga na radnu površinu. Sada morate mesiti rukama testo oko 10 minuta. Obratite pažnju: ako je testo previše mekano i lepljivo, dodajte brašno; ako je previše tvrdo i sa previše brašna, dodajte vodu. Ovo je najteži posao, ali je neophodan. Ako brašno sa jajima ne umesite dobro, testo će biti mekano kada se skuva, a ne al dente kako bi trebalo da bude.
Karakteristike italijanskog kuvara: Italijanski kuvari poznati su po strasti prema kuvanju i posebnoj pažnji prema detaljima. Njihova kuhinja odiše svežinom, balansom ukusa i tradicionalnim tehnikama pripreme jela. Glavna karakteristika je upotreba kvalitetnih, svežih sastojaka, kao i jednostavan, ali efektan pristup pripremi obroka. Kada pripremaju lazanje, italijanski kuvari vode računa o savršenom slojevanju sastojaka i autentičnom ukusu.
Sastojci:
- 500 g mlevenog mesa (govedina i svinjetina)
- 1 srednja glavica crnog luka, sitno seckana
- 2 čena belog luka, sitno seckana
- 400 g paradajz pirea
- 200 ml suvog crvenog vina
- 2 kašike maslinovog ulja
- 500 g svežih ili suvih kora za lazanje
- 300 g mocarele, isečene na kriške
- 100 g rendanog parmezana
- So i biber po ukusu
- Sveži listovi bosiljka za dekoraciju
Za bešamel sos:
- 50 g putera
- 50 g brašna
- 500 ml mleka
- Prstohvat muskatnog oraščića
- So po ukusu
Priprema:
Priprema ragu sosa: U većem tiganju zagrejati maslinovo ulje i prodinstati sitno seckani crni luk i beli luk dok ne postanu zlatnožuti. Dodati mleveno meso i propržiti dok ne dobije zlatnu boju. Sipati crveno vino i pustiti da alkohol ispari. Dodati paradajz pire, posoliti, pobiberiti i kuvati na laganoj vatri 30-40 minuta, povremeno mešajući.
Priprema bešamel sosa: U šerpi na srednjoj temperaturi otopiti puter, zatim dodati brašno i mešati dok se ne dobije glatka smesa. Postepeno dodavati mleko, neprestano mešajući, dok sos ne postane gust i kremast. Na kraju dodati prstohvat muskatnog oraščića i so.
Slaganje lazanja: Na dno pravougaone posude za pečenje naneti tanak sloj ragu sosa. Preko sosa poređati kore za lazanje, zatim naneti sloj ragu sosa, sloj bešamel sosa i nekoliko kriški mocarele. Ponavljati postupak dok se ne potroše svi sastojci, završavajući slojem bešamela i rendanim parmezanom.
Pečenje: Zagrejati rernu na 180°C. Peći lazanje 30-40 minuta, dok ne dobiju zlatnu koricu.