Iskusni italijanski kuvar dao je originalni recept za lazanje: Uz ovu pripremu testa jelo će biti mekao i ukusno

Recept za lazanje prema receptu italijanskog kuvar

Recepti
Autor:
Iskusni italijanski kuvar dao je originalni recept za lazanje: Uz ovu pripremu testa jelo će biti mekao i ukusno
Foto: Shutterstock

Kako se prave lazanje?

Ako poželite da napravite sami testo za lazanje, evo recepta.

Sastojci:

  • 200 g (1 ½ šolje) „00“ mekog pšeničnog brašna,
  • 200 g (1 ½ šolje) brašna od durum pšenice,
  • 4 jaja od najmanje 70 g

Priprema: Stavite brašno na radnu površinu i napravite rupu rukama. Za one koji prvi put prave domaću testeninu preporučujemo da koriste činiju jer će posao biti lakši. Razdvojite jaja i stavite ih u činiju, a zatim sipajte jaja u rupu.

Uz pomoć prstiju pomešajte jaja sa brašnom, dodajući malo po malo, dok se sve ne sjedini. Zamesite komade testa zajedno. U ovom trenutku, ako koristite posudu, izručite testo i stavite ga na radnu površinu. Sada morate mesiti rukama testo oko 10 minuta. Obratite pažnju: ako je testo previše mekano i lepljivo, dodajte brašno; ako je previše tvrdo i sa previše brašna, dodajte vodu. Ovo je najteži posao, ali je neophodan. Ako brašno sa jajima ne umesite dobro, testo će biti mekano kada se skuva, a ne al dente kako bi trebalo da bude.

Lazanje
foto: Printskrin@Recepti za 10/YouTube

Karakteristike italijanskog kuvara: Italijanski kuvari poznati su po strasti prema kuvanju i posebnoj pažnji prema detaljima. Njihova kuhinja odiše svežinom, balansom ukusa i tradicionalnim tehnikama pripreme jela. Glavna karakteristika je upotreba kvalitetnih, svežih sastojaka, kao i jednostavan, ali efektan pristup pripremi obroka. Kada pripremaju lazanje, italijanski kuvari vode računa o savršenom slojevanju sastojaka i autentičnom ukusu.

Sastojci:

  • 500 g mlevenog mesa (govedina i svinjetina)
  • 1 srednja glavica crnog luka, sitno seckana
  • 2 čena belog luka, sitno seckana
  • 400 g paradajz pirea
  • 200 ml suvog crvenog vina
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 500 g svežih ili suvih kora za lazanje
  • 300 g mocarele, isečene na kriške
  • 100 g rendanog parmezana
  • So i biber po ukusu
  • Sveži listovi bosiljka za dekoraciju

Za bešamel sos:

  • 50 g putera
  • 50 g brašna
  • 500 ml mleka
  • Prstohvat muskatnog oraščića
  • So po ukusu
Lazanje
foto: Printscreen/Youtube

Priprema:

Priprema ragu sosa: U većem tiganju zagrejati maslinovo ulje i prodinstati sitno seckani crni luk i beli luk dok ne postanu zlatnožuti. Dodati mleveno meso i propržiti dok ne dobije zlatnu boju. Sipati crveno vino i pustiti da alkohol ispari. Dodati paradajz pire, posoliti, pobiberiti i kuvati na laganoj vatri 30-40 minuta, povremeno mešajući.

Priprema bešamel sosa: U šerpi na srednjoj temperaturi otopiti puter, zatim dodati brašno i mešati dok se ne dobije glatka smesa. Postepeno dodavati mleko, neprestano mešajući, dok sos ne postane gust i kremast. Na kraju dodati prstohvat muskatnog oraščića i so.

Slaganje lazanja: Na dno pravougaone posude za pečenje naneti tanak sloj ragu sosa. Preko sosa poređati kore za lazanje, zatim naneti sloj ragu sosa, sloj bešamel sosa i nekoliko kriški mocarele. Ponavljati postupak dok se ne potroše svi sastojci, završavajući slojem bešamela i rendanim parmezanom.

Pečenje: Zagrejati rernu na 180°C. Peći lazanje 30-40 minuta, dok ne dobiju zlatnu koricu.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs