Gurabije su kolači koji se u Grčkoj tradicionalno pripremaju i služe za Božić. U danima praznika u ovoj pravoslavnoj zemlji svaka kuća miriše na vanilu, a Katarina je podelila tradicionalni recept svoje porodice za ove ukusne kolačiće.

Sastojci:

  • 250 gr putera
  • 70 gr šećera u prahu
  • 1 jaje
  • 1 vanilin šećer
  • 2 kašike ruma ili konjaka (metaxe)
  • 1 kašičica soda bikarbone
  • 100 gr badema
  • 400 gr belog brašna
  • 500 gr šećera u prahu + 1 vanilin šećer za posipanje

Priprema:

Umutiti puter i šećer u prahu, dodati jaje i vanilin šećer i umutiti mikserom. Zatim dodati postepeno brašno, usitnjene pečene bademe, rum, sodu bikarbonu. Možete nastaviti da sastojke mesite rukama.
Oblikovati gurabije po želji (kao loptice, polumesece ili kako vam volja), poređati u pleh i peći 20 min na 180°C.
Kada se ohlade uvaljati ih u šećer u prahu pomešan vanilin šećerom.
Praznici mogu da počnu. Prijatno!

Bonus video:

Error in getting video.

44:53
Komšiluk S01EP64 Izvor: Kurir TV

Nakon što se gurabije nađu na vašem stolu, praznici mogu da počnu