Gurabije su kolači koji se u Grčkoj tradicionalno pripremaju i služe za Božić. U danima praznika u ovoj pravoslavnoj zemlji svaka kuća miriše na vanilu, a Katarina je podelila tradicionalni recept svoje porodice za ove ukusne kolačiće.
Sastojci:
- 250 gr putera
- 70 gr šećera u prahu
- 1 jaje
- 1 vanilin šećer
- 2 kašike ruma ili konjaka (metaxe)
- 1 kašičica soda bikarbone
- 100 gr badema
- 400 gr belog brašna
- 500 gr šećera u prahu + 1 vanilin šećer za posipanje
Priprema:
Umutiti puter i šećer u prahu, dodati jaje i vanilin šećer i umutiti mikserom. Zatim dodati postepeno brašno, usitnjene pečene bademe, rum, sodu bikarbonu. Možete nastaviti da sastojke mesite rukama. Oblikovati gurabije po želji (kao loptice, polumesece ili kako vam volja), poređati u pleh i peći 20 min na 180°C. Kada se ohlade uvaljati ih u šećer u prahu pomešan vanilin šećerom. Praznici mogu da počnu. Prijatno!
Bonus video: