Sastojci za jednu koru (ukupno 3):
- 5 jaja
- 4 kašike oraha
- 4 kašika grilijaša
- 1 kašika brašna
- 1 kašika kakaa
- 1 prašak za pecivo
Sirup za kore:
- 400ml vode
- 200gr šećera
Fil:
- 10 žumanaca
- 200gr šećera
- 3 kesice vanil šećera
- 500gr maslaca
- 500gr mlevenih oraha
Grilijas:
- 130gr šećera
- 120gr krupnih oraha
Karamel:
- 400gr šećera
- 200ml vode
- 150ml pavlake za kuvanje
Preostala belanca se mogu ulupati sa šećerom i iskoristiti kao šlag za dekoraciju.
Priprema: Prvo napravite grilijaš tako što ćete rastopiti šećer da izgleda kao karamel, pa u njega dodajte orahe. Sve razvucite na pek papir pa ostavite da se ohladi. Kada se ohladi, izlomite grilijaš i korisite dalje u receptu.
Korice napravite tako što ulupate 5 jaja, dodate orahe, izlomljen grilijaš, brašno i kakao i prašak za pecivo. Sve umutite i pečete 3 takve korice.
Svaku koricu kada se ispeče lepo nakvasite sa sirupom od šećera i ovde.
Fil se pravi tako što se 10 žumanaca umuti sa šećerom i vanil šećerom pa skuvaju na pari. U prohlađene žumnace doda se maslac i orasi pa se umuti sve u glatku smesu.
Karamel napravite tako što ćete rastopiti šećer, dodati vrelu vodu pa umutiti a potom dodati u tu smesu i slatku pavlaku pa sve lepo umutite. Dobijeni karamel sipajte u fil i sve izmešajte.
Zatim filujte kore pa ih ukrasite po želji.
A kako izgleda torta napravljena da liči na hram Svetog Save, pogledajte u videu ispod: