Ne trebaju vam nikakvi predmeti za merenje da biste skuvali pirinač sa savršeno mekanom teksturom – profesionalni kuvar je otkrio tehniku 'zgloba' koja pomaže da odnos pirinča i vode bude tačan.
Ako vaš pirinač često ispadne zrnast, verojatno ćete hteti isprobati ovu jednostavnu metodu kuvanja. Endi Hearnden, novozelandski kuvar s Michelinovom obukom, nedavno je podelio tehniku "zgloba" koju decenijama koriste "azijske bake".
"Metoda starog zgloba u pirinču. Ako pitate azijske bake koliko vode koriste u svom pirinču, one će verovatno koristiti ovu metodu", objasnio je Endi u videu na svom popularnom YouTube kanalu Andy Cooks.
"Prvi korak je da operete pirinač tri puta, dok vam voda ne postane gotovo bistra. Zatim stavite dovoljno vode tamo gde dopire do prvog zgloba na prstu, dok vrh vašeg prsta dodiruje vrh pirinča", objasnio je Andy.
Zatim pirinač možete staviti u kuvalo za rižu ili u lonac. "Metoda zgloba" za merenje vode pri kuvanju riže tradicionalna je tehnika koja se koristi u raznim kulturama, posebice u mnogim azijskim zemljama.
Bonus video: