Za slavsku trpezu, teletina može biti pravi izbor za glavno jelo, jer svojim blagim i sočnim ukusom može zadovoljiti različite ukuse gostiju. Bilo da je pripremljena sa marinadom, pečena sa začinskim biljem, ili upotpunjena narandžom, teletina nudi mnoge mogućnosti za kreativno serviranje.
1. Marinirano pečenje
Sastojci:
- 1 kg telećeg mesa
- So
- 2–3 čena belog luka
- Peršun
- Biber
- Koren peršuna
- Malo šećera
- Sok od limuna
- Maslinovo ulje
Priprema:
Kilogram telećeg mesa oprati, posoliti i staviti u sud sa malo soka od limuna. Ostaviti da odstoji na hladnom mestu oko pola sata, povremeno okrećući. U međuvremenu, u posudu staviti sitno seckan beli luk, peršunov koren, malo šećera i biber. Dodati maslinovo ulje i sok od limuna pa sve dobro sjediniti. Preliti meso ovim prelivom i ostaviti ga da odstoji još 3 sata, povremeno prelivajući. Peći u rerni na srednjoj temperaturi oko sat i po do dva, preliti sokom od pečenja i poslužiti.
2. Teletina sa narandžom
Sastojci:
- 1 kg mladog teletine
- So
- Biber
- Maslinovo ulje
- Sok od jedne narandže
Priprema:
Mlado teleće meso oprati, osušiti i posoliti, zatim ga staviti u sud sa sokom od narandže i ostaviti da odstoji 2 sata na hladnom mestu. Uključiti rernu na srednju temperaturu, pa staviti meso u nju. Peći oko sat i po, povremeno prelivajući sokom od narandže. Pred kraj pečenja, meso premazati maslinovim uljem i dodatno začiniti po ukusu. Preliti ostatkom soka i poslužiti uz pečeno povrće ili krompir.
3. Teletina sa sardelama
Sastojci:
- 1 kg teletine
- 1–2 kašike loja
- Sardele
- So
- Biber
- Mlevena slanina
Priprema:
Oprati teletinu i očistiti od loja. Mesu dodati sitno naseckane sardele, mlevenu slaninu i začine, pa sve dobro izmešati. Meso premazati uljem i staviti u rernu da se peče na srednjoj temperaturi. Povremeno preliti sokom koji pusti. Peći dok meso ne omekša i dobije lepu, zlatnu boju. Servirati uz krompir pire ili svežu salatu.
4. Teletina u guščijoj masti:
- 1 kg telećeg mesa (futera)
- 100 g guščije masti
- 1 glavica crnog luka
- So
- Biber
- Par listova lovora
- Koren peršuna
- 2 krompira
Priprema: Oprati i iseći meso na sitne komade, pa ga pomešati sa guščijom mašću, iseckanim crnim lukom, začinima, i lorberom. U šerpu staviti red mesa, pa red krompira i ostalih sastojaka, sve dok se ne potroše svi sastojci. Naliti vodom da pokrije meso, poklopiti i peći na umerenoj vatri dok se meso potpuno ne skuva i krompir omekša. Poslužiti toplo uz prilog po izboru.
5. Teletina u kajmaku
Sastojci:
- 800 g telećeg ribića
- 150 g kajmaka
- 2 kašike ulja
- So i biber po ukusu
- 4 kašike brašna
- 600 g barenog krompira
- 200 g ražanog hleba
Priprema:
Teleći ribić iseći na komade, začiniti solju i biberom po ukusu, a zatim svaki komad uvaljati u brašno. U tiganju zagrejati ulje i propržiti meso sa svih strana dok ne dobije zlatno-smeđu boju.
Preliti meso vodom tako da ga pokrije i kuvati na umerenoj temperaturi oko 40 minuta, dok meso ne postane mekano. Kada je meso kuvano, izvaditi ga, a tečnost u kojoj se kuvalo zgusnuti ostatkom brašna, prethodno razmućenim s malo vode. Dodati kajmak u sos, dobro promešati i kuvati dok se sos ne zgusne i postane kremast.
U tepsiju staviti kuvani krompir i rasporediti komade mesa, a zatim sve preliti pripremljenim sosom. Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 220°C oko 15 minuta, dok jelo ne dobije lepu zlatnu koricu.
Posluživanje: Poslužiti teletinu u kajmaku uz sveže isečen ražani hleb, koji će savršeno upiti bogati sos.
Teleće pečenje sa kimom
Sastojci:
- 1 kg telećeg mesa
- So
- Biber
- Kim
- Maslac ili ulje
Priprema: Očistiti meso i premazati ga maslacem ili uljem. Pomešati so, biber, i kim, pa premazati meso ovom mešavinom. Stavite u posudu za pečenje i pecite na srednjoj temperaturi dok ne dobije lepu zlatnu boju i ne omekša. Povremeno prelivati sokom koji meso pušta. Poslužiti uz pirinač ili krompir.
Ovim receptima, vaša slavska trpeza će biti bogata i raznovrsna. Svi recepti su pogodni za slavlje, a posebno za ljubitelje mesa.