Kad iskombinujete pržene orahe i narandžu dobićete gizela tortu: Najukusnija poslastica koja se pravi brzo i lako

Dominantni ukusi ove torte su narandža i prženi orasi

Recepti
Autor:
Kad iskombinujete pržene orahe i narandžu dobićete gizela tortu: Najukusnija poslastica koja se pravi brzo i lako
Foto: Shutterstock

Osnovna verzija se pravi sa žutim biskvitnim testom i filom sa prženim orasima i sokom i korom od narandže. Uz dodatak još jedne vrste fila, žutog kuvanog fila od jaja i putera sa ukusom narandže, i uz maštovitu dekoraciju, ova torta ni izgledom ni ukusom ne zaostaje za najboljim tortama sa svetske trpeze.

Sastojci

Za testo:

  • 8 jaja,
  • 8 kašika šećera,
  • 8 kašika brašna,
  • kašičica soka od limuna
Torta
foto: Printscreen Youtube/ Domaći recepti

Za fil s orasima:

  • 200 g šećera,
  • 50 ml soka od pomorandže,
  • 50 ml soka od limuna,
  • 300 g oraha,
  • kora od jednog limuna,
  • kora od jedne narandže,
  • 220 g putera
Šlag
foto: Shutterstock

Za fil od pomorandže:

  • 50 ml proceđenog soka od narandže,
  • kašika soka od limuna,
  • 110 g šećera,
  • 2 kašike šećera,
  • 4 žumanceta,
  • 160 g putera

Zagrejte rernu na 200 stepeni i pripremite dve okrugle tepsije prečnika 23 cm. Razdvojte belanca od žumanaca, pa ih mikserom umutite sa sokom od limuna. Postepeno, kašiku po kašiku, dodajte oko polovinu šećera i mutite dok se šećer ne istopi i sneg ne postane čvrst i sjajan. Umutite žumanca i preostali šećer, pa pažljivo sjedinite mase postepeno dodajući brašno. Sipajte masu u podmazane plehove, smanjite temperaturu na 150 stepeni i pecite oko 45 minuta.

Ohlađene kore horizontalno presecite nazubljenim nožem da dobijete četiri kore. Stavite orahe u tankom sloju u tepsiju i pecite na 180 stepeni oko 10 minuta, dok ne zamirišu. Sameljite ih i ostavite na stranu. Otopite šećer u soku od narandže i limuna, zagrejte do ključanja, pa kuvajte oko minut, skinite sa vatre i dodajte mlevene orahe i rendanu koru od limuna i narandže.

pomorandža, kora pomorandže
foto: Shutterstock

Dobro izmešajte i ostavite da se ohladi, pa sjedinite sa dobro umućenim puterom. Pripremite šećerni sirup tako što ćete rastopiti pola šolje šećera u soku od narandže i limuna. Stavite na tihu vatru da vri dok ne počne da dobija gustinu. U velikoj metalnoj posudi umutite mikserom žumanca i dve kašike šećera, pa posudu stavite u lonac sa ključalom vodom i mutite mikserom dok u tankom mlazu sipatešećerni sirup.

Kuvajte mešajući oko pet minuta, pa ostavite fil da se ohladi. Penasto umutite puter, pa u njega postepeno, uz mućenje, dodajte masu s jajima. Sačuvajte trećinu žutog fila od narandže za dekoraciju, pa ostatak podelite na četiri dela. Podelite fil sa orasima na pet delova.

Prvu koru premažite četvrtinom žutog fila od narandže, pa preko njega premažite petinu fila sa orasima. Poklopite drugom korom i ponavljajte filovanje dok ne nafilujete celu tortu. Poslednju petinu fila sa orasima premažite preko stranica torte. Sačuvanim žutim filom od narandže napunite špric za ukrašavanje. Koristite priključke sa vrhom u obliku zvezdice i kruga.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs