Prelep čokoladni kolač bez brašna sprema se začas, a munjevitom brzinom nestaje sa stola. Možete ga dekorisati šlagom, voćem, šećerom u prahu, kombinacije su razne.
Sastojci:
- 350 g čokolade za kuvanje
- 160 g putera
- 6 jaja
- 50 g kakao praha
- 150 g šećera
- prstohvat soli
Priprema:
Rernu zagrejte na 150 stepeni. Okrugli kalup prečnika 24-26 cm obložite papirom za pečenje. Belanca odvojite od žumanaca pa ih umutite u čvrst sneg. Kada belanca postanu čvrst sneg, dodajte šećer i mutite da postanu sjajna.
Za to vreme, na nižoj temperaturi istopite puter i čokoladu koju ste izlomili na manje komade. Kada se puter i čokolada potpuno sjedine sklonite sa vatre i ostavite da se prohladi 5-6 minuta. Zatim, dodajte jedno po jedno žumance i sjedinite varjačom u gust krem.
Dodajte kakao prah i prstohvat soli pa dobro izmešajte. U čokoladnu smesu dodajte jednu veliku kašiku umućenih belanaca, izmešajte žicom, a zatim celu čokoladnu smesu dodajte belancima i sjedinite žicom.
Ulijte smesu u pripremljen kalup i poravnajte površinu. Pecite 35 minuta u zagrejanoj rerni.
Nakon pečenja, izvadite kolač iz rerne i ostavite ga da se ohladi u kalupu, a potom ga dekorišite po želji.