JELOVNIK ZA 1. NEDELJU USKRŠNJEG POSTA: Donosimo vam 7 brzih recepata za PREUKUSNE obroke i to za svaki dan u sedmici

7 brzih recepata za posna jela će, sigurni smo, zapisati svaka dama koja ne voli da provodi mnogo vremena u kuhinji, ali voli da pojede kuvano.

Recepti
16:33h Autor:
JELOVNIK ZA 1. NEDELJU USKRŠNJEG POSTA: Donosimo vam 7 brzih recepata za PREUKUSNE obroke i to za svaki dan u sedmici
Foto: Profimedia

Uskršnji post počinje danas i traje do 4. maja, te predstavlja najduži u pravoslavlju. Osobe koje odluče da poste suzdržavaju se od alkoholnih pića i hrane životinjskog porekla, ali i od loših misli.

Evo predlog jelovnik za 7 dana:

1. Ćufte u paradajz sosu

Sastojci:

  • 220 gr mlevenih oraha
  • 2 kriške hleba
  • voda po potrebi
  • 2 čena belog luka
  • so, biber, začini po ukusu
  • 1 glavica crnog ili crvenog luka
  • 500 ml pasiranog paradajza
ćufte
foto: Shutterstock

Priprema:

Dve kriške hleba, zajedno sa belim lukom, sameljite u električnoj seckalici. Mlevene orahe sjedinite sa samlevenim hlebom, dodajte začine po ukusu, pa sipajte po malo vode. Smesa treba da bude vlažna da biste mogli da formirate ćuftice.

Oblikovane ćuftice poređajte na pleh obložen pek papirom, pa ih pecite oko 30 minuta na 180 stepeni.

Glavicu crnog ili crvenog luka sitno iseckajte, pa na tihoj vatri prodinstajte uz dodavanje malo vode. Kada luk postane staklast, dodajte pasirani paradajz i začinite po ukusu. Sos kuvajte na tihoj vatri oko 15 minuta.

Pečene ćuftice stavite u paradajz sos i sve zajedno krčkajte oko 5 minuta.

2. Zapečene posne punjene paprike

Sastojci:

  • 10 paprika (može i suvih)
  • 200 gr kuvanog pirinča
  • 1 praziluk
  • veza blitve
  • 1 veća šargarepa
  • 2 kašike ajvara
  • 100 ml kuvanog paradajza
  • 2 paradajza ili krompira
  • so i biber
  • 4 čena belog luka
  • ulje
Punjene paprike
foto: Printscreen/youtube

Priprema:

Na ulju propržiti seckan praziluk pa dodati rendanu šargarepu. Blitvu obariti pa iseckati. Pirinač skuvati, ali ne sasvim. U pržen praziluk dodati obaren pirinač, iseckanu blitvu, ajvar, seckan beli luk, biber i so pa sve izjednačiti. Paprike oprati izvaditi semenke pa napuniti. Paradajz ili krompir iseći na tanje kriške i zatvarati paprike. Pleh obložiti pek papirom malo pouljiti i poređati paprike. Sipati kuvan paradajz preko njih i ulje. Peći na 200 stepeni C 50-60 min. Služiti tople.

3. Posni podvarak

  • Manja glavica kiselog kupusa
  • 50 ml maslinovog ulja
  • 1 glavica crnog luka
  • malo suve slatke paprike
  • 3 čena belog luka
  • mleven biber
  • 3 krompira
  • so
Podvarak
foto: Shutterstock

Priprema:

Kupus iseckanti sitno na rezance. Luk crni iseckati propržiti pa dodati seckan kupus i pržiti. Vatru smanjiti i stalno mešati.Kad dobije zlatno žućkastu boju gotov je. Dodati malo aleve paprike po želji i seckan beli luk. Krompir skuvati, izgnječiti i izmiksati. Servirati ga uz podvarak, savetuje Bakina kuhinja.

4. Rižoto sa povrćem

Sastojci:

  • 200 g kukuruza šećerca
  • 200 g pirinča, 200 g graška
  • 1 glavica luka
  • 2 šargarepe
  • susam po želji
  • ulje
  • so
  • biber
  • peršun

Priprema:

U dublju šerpu izdinstajte luk i šargarepu koje ste narendali a zatim dodajte ostalo povrće. Posolite i stavite malo bibera a onda nalijte vode (oko 1,5l) i pustite da se povrće skuva. Pirinač dobro operite i dodajte ga skoro kuvanom povrću. Pustite da sve vri 5 minuta, a onda poklopite šerpu i sklonite je sa ringle. Dodajte prepečeni susam.

5. Lignje sa krompirom

  • Sastojci:
  • 600 grama lignji
  • 3 krompira
  • peršun
  • maslinovo ulje
  • glavica belog luka
  • so i biber
lignje
foto: Letina kuhinja

Priprema:

Očistite lignje. Središnje telo izvadite i isecite ispod očiju. Izvadite kost koja se nalazi sa strane lignji. Isecite krompir na komade. Isecite peršun i beli luk na sitno. Stavite sve u činiju, pa dodajte ulje so i biber. Promešajte sve i stavite u vatrostalnu činiju pa u rernu. Pecite 40 do 50 minuta na 200 stepeni Celzijusa. Servirajte uz dobro vino.

6. Gulaš sa pečurkama

  • Gulaš sa pečurkama
  • 500g pečuraka
  • 1 crni luk
  • 500ml soka od paradajza
  • Začini
bukovače, pečurke
foto: Shutterstock

Iseckajte luk i propržite ga na vodi. Dodajte pečurke i zajedno dinstajte na vodi. Sačekajte da pečurke puste vodu i i dalje dinstajte dok ne ispari sva voda. Na kraju dodajte paradajz i kuvajte još 15tak minuti. Začinite po želji.

7. Pljeskavice od pahuljica

Sastojci:

  • 1 crni luk
  • 150 g ječmenih pahuljica
  • 150 g raženih pahuljica
  • 200 g ovsenih pahuljica
  • 1 kocka za supu od povrća
  • 3-4 čena belog luka
  • 400 ml vode
  • 1 kašičica mlevene paprike
Beta glukan, Ovas, Ovsene pahuljice
foto: Shutterstock

Priprema:

U tiganju na vodi propržite sitno seckani crni luk, pa kada omekša dodajte mleveni beli i sve pahuljice. Sipajte još vode, pa dodajte i kocku za supu. Začinite po želji, so, biber i slatka paprika su obavezni, a ostale začine možete po želji. Kuvajte dok pahuljice ne omekšaju, a povremeno pogledajte da li treba još vode da se doda.

Sipajte sastojke u blender i dobro izblendirajte. Oblikujte pljeskavice i ređajte na pleh obložen pek papirom.

Pokrijte alu folijom i pecite u zagrejanoj rerni na 220°C oko 20 minuta. Zatim skinite foliju, prelijte šoljom vodom i pecite još 10 minuta.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs