NEODOLJIVO VAZDUŠASTA TORTA SA ŠNENOKLAMA NESTAJE MUNJEVITOM BRZINOM: Ovakav slatkiš do sad niste jeli, ukus je NEOPISIV

Donosimo vam recept za veoma zanimljivu tortu koju ne možete da ne volite!

Recepti
19:01h Autor:
NEODOLJIVO VAZDUŠASTA TORTA SA ŠNENOKLAMA NESTAJE MUNJEVITOM BRZINOM: Ovakav slatkiš do sad niste jeli, ukus je NEOPISIV
Foto: Printscreen Youtube - Jednostavna kuhinja

Šnenokla torta je neobiča poslastica koja se prosto topi u ustima! Idealan je za posebne prilike, ali i za nedeljno porodično okupljane. Ukusom osvaja sa lakoćom, te se uvek traži parče više. Iako je veoma izdašna uvek se pojede začas!

Sastojci za koru:

  • 6 belanaca
  • 150 g šećera
  • pola soka od limuna

Sastojci za fil:

  • 500 ml mleka
  • štap vanile (trebaće vam semenke iz štapa)
  • 4 žumanca
  • 150 g šećera
  • 50 g brašna ili gustina

Sastojci za šnenokla deo:

  • 1 l mleka
  • malo šećera
  • 6 jaja
  • 6 kašika šećera
  • 3 kašike griza
  • 100 g lomljenog keksa

Za dekoraciju:

  • 250 ml slatke pavlake ili šlaga.
Šnenokla torta
foto: Printscreen Youtube - Jednostavna kuhinja

Priprema:

Prvo ispeći koru - umutiti belanca u sneg, dodati šećer i limun i mutiti dok se ne dobije čvrsta smesa. Koru sušiti na 150 stepeni, pa nakon 15 minuta smanjiti na 100 stepeni. Ukupno se peče oko 40 minuta.

Fil: Zakuvati mleko sa rendanim semenkama iz vanile. Po želji stavite i prazan štapić, koji treba izvaditi kad mleko provri. Žumanca umutiti sa šećerom, pa dodati brašno ili gustin, izmešati da nema grudvica. U to sipati malo provrelog mleka, dobro razmutiti pa dodati i ostatak mleka. Dobro izmešati, vratiti u posudu u kojoj se mleko kuvalo i kuvati na laganoj vatri dok se krem ne zgusne. Skloniti sa vatre i dok se hladi često mešati, da se po vrhu ne uhvati korica, ili prekriti prozirnom folijom.

Šnenokla deo: Staviti litar mleka da se kuva sa malo šećera, u međuvremenu umutiti 6 belanaca, pa spuštati kašiku po kašiku u provrelo mleko i okretati kašikom da se "obradi" sa obe strane. Vaditi noklice na tacnu da se prohlade. Kad istrošite sva belanca, u preostalo mleko koje i dalje vri dodajte 6 žumanaca koje ste prethodno umutili sa šećerom i grizom. Kuvajte dok se ne zgusne (nekoliko minuta), pa sklonite sa ringle i u vruće dodajte izlomljen keks. Ostavite da se prohladi.

Kako se torta slaže?

Stavite ispečenu i prohlađenu belu koru na tacnu, pa na nju nanesite fil od vanile. Zatim preko njega pažljivo poređajte noklice od belanaca, a preko njih razlijte fil od žumanaca (mora da ostane mlak, ne sme da bude potpuno hladan, jer se neće lepo nanositi).

Tortu odozgo i sa strana prekrijte umućenim šlagom ili slatkom pavlakom, pa ukrasiti po želji.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs