JELA KOJA SU MAME SPREMALE U JUGOSLAVIJI, DANAS NIKO NE BI OKUSIO: Pucali su od zdravlja jedući ovu "sirotinjsku" hranu

Za pripremu ovih jela nije potrebno mnogo namirnica, zato i taj "simpatični" nadimak, ali to nije ni bitno - mi već imamo ideju za sutrašnji ručak, a vi?

Recepti
12:29h Autor:
JELA KOJA SU MAME SPREMALE U JUGOSLAVIJI, DANAS NIKO NE BI OKUSIO: Pucali su od zdravlja jedući ovu "sirotinjsku" hranu
Foto: Shutterstock

Neretko se svi sećamo jela koja su se spremala i obožavala u Jugoslaviji, ali je retkost da bismo ih sada jeli i uživali u njima. I ako neki od vas nisu bili svedoci tog vremena, verovatno su vam bake barem jednom namazale krišku pavlakom i preko stavile alevu pariku.

Baš zbog toga, otkrivamo listu starinskih, ili kako ih neko naziva "sirotinjskih" jela koja su pala u zaborav, a za čiju pripremu nije potrebno mnogo namirnica.

Specijaliteti iz stare Jugoslavije često su nešto što danas nikako ne možemo naći u restoranima.

1. Pihtije

U pretis lonac se stave svinjske nogice, uši, repovi, butkice, šuplje juneće kosti i to se kuva ceo dan na smederevcu. A onda se kasnije začinjena supa razlije po tanjirima i kada se stegne, pihtije se služe kao predjelo na slavama.

pihtije
foto: Shutterstock

2. Žumance sa šećerom

Ako je dete htelo da jede nešto slatko, majka je uzimala žumance i šećer i mutila smesu dok ne bi "pobledela od muke", a onda je to dete jelo u slast. Da li možete da zamislite sada da detetu date sveže jaje sa šećerom? Danas je to sasvim zaboravljen slatkiš.

Žumanca, Žumance, Jaja
foto: Shutterstock

3. Leba, masti i aleve paprike

Za careve sa najviše dobitnih tiketa!

Probajte prefinjeni ukus italijanske recepture. Zlatiborac mortadela

Svi oni koji su odrastali osamdesetih godina prošlog veka sećaju se sreće i zadovoljstva nakon što bi, iz celodnevne igre napolju, došli kući na večeru i pojeli krišku hleba namazanom masti i posutom crvenom začinskom paprikom. On koji bi hteli da se zaslade, jeli bi krišku masti sa šećerom.

Jugoslavija, Jela, Hrana
foto: Shutterstock

4. Krompir kuvan u ljusci

Ništa jednostavnije. Poslužite ga uz sir, napravite paradajz salatu i spreman je ručak koji je idealan za vruće letnje dane.

Još ako volite slanije, slobodno uzmite prtohvat krupne soli i začinite ga.

5. Čorba od praziluka

Neki još uvek imaju traume od prekuvanih niti praziluka koje slobodno plutaju po tanjiru. To je čorbica koja krepi dušu, ali smo je mi danas zanemarili. Koliko je prošlo od vremena kada ste poslednji put pojeli pun tanjir čorbe od praziluka?

6. Škembići u saftu

U kafani su ljudi odlazili specijalno na škembiće. Znalo se da ne postoji ukusnije kafansko jelo do škembića u saftu. Danas skoro da nema restorana koji na svom meniju ima škembiće.

škembići
foto: Printscreen/ Instagram/ njamfood

7. Pohovan svinjski mozak

Specijalitet samim tim što svinjski mozak ne možete naći nigde u mesnicama. Kao ni svinjsku glavu.

8. Stari hleb udrobljen u kiselo mleko

Kada ne znate šte ćete za doručak ili večeru, udrobite hleb u hladno kiselo mleko ili jogurt. Čak i mnoga deca to vole.

9. Popara

Stari hleb u komadićima nadrobite u vreloj vodi. Zagrejte ulje ili mast i kada bude vrelo prelijte, umešajte, dodajte sir ili kajmak. Može da se pravi i sa mlekom umesto vode, može i bez masti i vrelog ulja.

Popara
foto: Shutterstock

10. Stari hleb sa mlekom i šećerom

Hleb isečen na kockice pošećerite i prespite vrelim mlekom. Velika je šteta što je danas svaki hleb prepun aditiva, tako da je to veće zlo nego što biste uneli malo šećera.

Koji od specijaliteta iz stare Jugoslavije vi pamtite? Pišite nam u komentarima.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs