LEPINJE MEKANE I TOPLE KAO IZ PEKARE: Napravite SOMUN u udobnosti sopstvenog doma za samo 5 minuta, ukus oduševljava

Ako volite somune iz pekare, naučite kako da ih napravite sami, brzo i lako

Recepti
LEPINJE MEKANE I TOPLE KAO IZ PEKARE: Napravite SOMUN u udobnosti sopstvenog doma za samo 5 minuta, ukus oduševljava
Foto: Printscreen Youtube / Serpica Recepti

Svima nam se barem jednom desilo da se vratimo iz prodavnice a zaboravili smo da kupimo sve sa spiska, u većini slučajeva to bude baš hleb koji nam treba za sve što smo planirali tog dana. Nema veze, nema potrebe vraćati se u prodavnicu ili pekaru, napravite ove male mekane lepinje koje su gotove brže nego što možete da zamislite.

Sastojci:

  • 500 gr.brašna
  • 30 gr. svežeg kvasca ili kašičica suvog kvasca
  • 100 ml. tople vode
  • 200 ml. mleka
  • 2 kašike ulja
  • 2 kašičice šećera
  • 2 kašičice soli
Lepinje
foto: Printscreen Youtube / Serpica Recepti

Priprema:

Najpre ćemo u veću posudu ubaciti kvasac, šećer, mleko, toplu vodu, ulje, so i 250 gr. brašna, i dobro zamešati varjačom, a zatim ćemo dodati ostatak brašna i rukama umesiti testo. Zamešano testo, pokrićemo krpom i ostaviti da odstoji na toplom mestu oko 30 minuta. Nakon toga kada naše testo naraste i dobije vazdušastu teksturu, na radnu površinu posipamo brašno gde ćemo premesiti testo i podeliti ga u 8 loptica. Svaku lopticu potrebno je razvući oklagijom i staviti na tepsiju za pečenje, prethodno obloženu pek papirom.

Peku se u zagrejanoj rerni na 250 stepeni 5 minuta ili ne više od 7,8 minuta, dok ne porumene i porastu.

Ovi somuni su idealni za sendviče ili kao zamena hleba za ručak, a možete u njih staviti i ćevapčiće. Šta god da odaberete, prijatno vam bilo.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs