Červiš ili ajmokac je zaista fantastično skoro pa zaboravljeno jelo sa naših prostora koje se pravi sa piletinom u sosu od belog luka.
Postoji razlika između červiša i ajmokca, iako su naizgled dva jako slična jela. A razlika je u gustini sosa. Červiš je znatno gušći.
Recept:
- 1 pilece grudi
- 1 batak sa karabatakom
- 5 čena belog luka
- 3 do 5 kašika brašna
- 1l vode
- so po ukusu
- biber po ukus
U litri vode skuvati pileće meso. Kada se piletina skuvala vadimo je iz supe i ostavljamo da se piletina malo prohladi. Bujon ne bacamo jer ćemo ga kasnije koristiti.
Kada se meso dovoljno prohladilo trebamo ga usitniti, ali ne nožem nego rukama, jer nam je potrebno cepkano, vlaknasto meso.
Kada se meso skroz iscepka, treba isitniti beli luk. Belu luk je sastojak koji mu daje autentičan ukus. Kada smo luk proprđžili u ulju, u njega dodajemo 2 kažike brašna i sve zajedno pržimo u ulju.
Kada je sve spremno, dodajemo pileći bujon i sve zajedno mešamo dok ne dobijemo gustu smesu. Dodajemo si i biber po ukusu.
Za odgovarajuću gustinu dodajemo još brašna.
Kada se postigne gustina, dodaje se cepkana piletina.
Za červiš se smatra da je recept sa Bliskog Istoka, u Šumadiji je njihovo tradicionalno jelo, dok se naziv ajmokac najčešće koristi na jugu Srbije.