Za Badnje veče svaka porodica priprema svečanu posnu trpezu, ali iskusne domaćice za ovaj poseban događaj tradicionalno prave pitu neodoljivog ukusa - badnjevku. Svako ko je probao ovaj slatkiš - odmah ga je zavoleo!
Sastojci:
- 500 g kora za pitu
Šerbet:
- 500 g šećera
- 700 ml vode
- Sok od jednog limuna
- Kolutovi od pola limuna
Fil:
- 350 g suvih šljiva
- 200 g suvih smokvi
- 100 g suvog grožđa
- 250 g mlevenih oraha
Način pripreme:
Prvo spremite agdu tako što ćete u vodu sipati šećer i limun i ostaviti da proključa.
Fil spremite tako što ćete u šerbet staviti iseckane smokve, suve šljive i suvo grođže i pustiti sve da ključa oko 10ak minuta.
U šolju sipajte 100 ml kisele vode i 1 dcl ulja, ostavite to sa strane. Voće procedite iz šerbeta i pustite da se prohladi.
Stavite jednu koricu, pa je poprskajte kiselom vodom, pa drugu koricu stavite i prelijte preko nje orahe. Zatim stavite treću koricu, poprskajte je sa kiselom vodom i preko nje prespite suvo voće. Umotajte i stavite u pleh. Tako radite dok ne potrošite sav materijal.
Isecite pitu pa premažite sa ostatkom kisele vode i ulja. Ubacite u zagrejanu rernu i ispecite. Vrelu pitu prelijte hladnim sirupom. Sačekajte da upije, pa poslužite. Prijatno!