BOŽIĆNA CICVARA PO STAROM RECEPTU MONAHA: S njom se prekida post, veruje se da ukućanima može ovako PREDVIDETI budućnost

Za cicvaru se smatra da je jelo kojim treba prekinuti post, a za ovo jelo se vezuje lep božićni običaj "gledanja u cicvaru".

Recepti
13:36h Autor:
BOŽIĆNA CICVARA PO STAROM RECEPTU MONAHA: S njom se prekida post, veruje se da ukućanima može ovako PREDVIDETI budućnost
Cicvara, Foto: Printscreen Youtube/ Televizija Galaksija 32

Božićno jutro kod naših predaka nije moglo da se zamisli bez cicvare, tradicionalnog jela koje se pravi od kajmaka, vode i brašna. Upravo sa ovim svojevrsnim specijalitetom prekida se post, a uzuma se tri zalogaja.

Nekada davno u starim sprskim porodicama, pogotovu na području Hercegovine, ali i Zlatibora, važio je i božićni običaj "gledanja u cicvaru".

Napravi se cicvara koja "pliva" u dosta masti ili kajmaka, tako da izgleda poput ogledala. To je jelo koje ukućani prvo jedu na božićno jutro, pre nego što dođe položajnik. Pre nego što počnu da jedu, ukućani se ogledaju u tepsiji cicvare i ako vide svoj odraz, naredna godina će biti dobra, a svi ukućani će dočekati i naredni Božić.

Cicvara, Palenta
foto: Shutterstock

Isto tako, jedan od običaja vezan za ovo jelo kaže ako se cicvara okrene tri puta oko varjače kojom se meša, kuću u kojoj se pravi cele godine pratiće sreća i blagostanje.

Po starim manastirskim receptima cicvara se priprema tako da se u šerpi rastopi kajmak, zatim se doda brašno i meša se bez prestanka da se ne bi napravile grudvice.

Cicvara
foto: Printscreen Instagram / mario_markovic

Sastojci:

  • 200 g starog kajmaka
  • 250 ml vode
  • 200 g kukuruznog brašna

Priprema:

U šerpu staviti vodu i kajmak, ostaviti da provri i da se kajmak istopi. Kad voda provri, skinuti sa vatre i lagano uz stalno mešanje dodavati brašno. Kad se doda sva količina, nastaviti s mešanjem, kružno i u jednom smeru dok cicvara ne pusti masnoću i počne da se okreće. Kad cicvara pusti mast vratiti na vatru i uz stalno mešanje kuvati oko 10-ak minuta, potom skinuti sa vatre i toplo služiti.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs