Sarma je omiljeno jelo mnogima od nas, bez nje ne prolazi gotovo nijedno slavlje, a sa trpeze nestaje munjevitom brzinom. Zato vam donosimo recept jedne jugoslovenske kuvarice star, čak, 4 decenije! A svi koji su ga probali, kažu da je fenomenalan, te da je čuveni srpski specijalitet prosto neodoljiv!
Sastojci za 10 osoba:
- 600 grama mešanog mlevenog mesa
- 20 većih listova kiselog kupusa
- 100 grama crnog luka,
- 2 čena belog luka
- 10 grama ljute paprike,
- peršun
- 1 jaje
- 200 grama pirinča,
- so
- 300 GRAMA isečenog kiselog kupusa
- 800 grama suvih svinjskih rebara
- 1 dcl jogurta
Umak:
- 100 grama masti
- 200 grama brašna
- soli,
- malo šećera,
- 1-2 komada ljute papričice
- 200 grama paradajz sosa
Priprema:
Od glavice kiselog kupusa odvojimo listove i od većih listova isečemo debelo rebro i stavimo ih na dasku. U mleveno meso dodati seckani crni luk (sirov ili pržen), beli luk, seckani peršun, papriku, so i jaje, kao i pirinač koji smo prethodno skuvali i ocedili. Sve dobro izmešamo i rasporedimo po listovima i uvijemo sarmu.
Na dno činije stavite narezani kiseli kupus, na vrh stavite sardine i svinjska rebra. Ponovo sve prekrijte isečenim kupusom, prelijte supom ili vodom, poklopite i pustite da se sarma lagano kuva. Kada je sarma napola kuvana, dodajte sos i kuvajte dok potpuno ne omekša. Sarma mora da se kuva na laganoj vatri nekoliko sati.
Priprema sosa:
Od brašna i masti pripremiti sos, dodati crvenu papriku, paradajz sos i doliti čorbu od kosti odgovarajuće gustine. Posolite i zasladite po ukusu i prelijte preko sarme. Prethodno razblažite paradajz sos.