NJABOLJI RECEPT ZA SARMU JUGOSLOVENSKE KUVARICE STAR 40 GODINA: Zbog 1 cake uvek ispada fenomenalno, ukusniju niste jeli

Recept za sarmu star 40 godina morate zapisati, jer kada ga jednom probate, samo ćete je po njemu i spremati!

Recepti
Autor:
NJABOLJI RECEPT ZA SARMU JUGOSLOVENSKE KUVARICE STAR 40 GODINA: Zbog 1 cake uvek ispada fenomenalno, ukusniju niste jeli
Recept za sarmu star 40 godina, Foto: Shutterstock

Sarma je omiljeno jelo mnogima od nas, bez nje ne prolazi gotovo nijedno slavlje, a sa trpeze nestaje munjevitom brzinom. Zato vam donosimo recept jedne jugoslovenske kuvarice star, čak, 4 decenije! A svi koji su ga probali, kažu da je fenomenalan, te da je čuveni srpski specijalitet prosto neodoljiv!

Sastojci za 10 osoba:

  • 600 grama mešanog mlevenog mesa
  • 20 većih listova kiselog kupusa
  • 100 grama crnog luka,
  • 2 čena belog luka
  • 10 grama ljute paprike,
  • peršun
  • 1 jaje
  • 200 grama pirinča,
  • so
  • 300 GRAMA isečenog kiselog kupusa
  • 800 grama suvih svinjskih rebara
  • 1 dcl jogurta
sarma
foto: PrintscreenJutjub/ Home kitchen with Danny

Umak:

  • 100 grama masti
  • 200 grama brašna
  • soli,
  • malo šećera,
  • 1-2 komada ljute papričice
  • 200 grama paradajz sosa

Priprema:

Od glavice kiselog kupusa odvojimo listove i od većih listova isečemo debelo rebro i stavimo ih na dasku. U mleveno meso dodati seckani crni luk (sirov ili pržen), beli luk, seckani peršun, papriku, so i jaje, kao i pirinač koji smo prethodno skuvali i ocedili. Sve dobro izmešamo i rasporedimo po listovima i uvijemo sarmu.

Sarma
foto: Shutterstock

Na dno činije stavite narezani kiseli kupus, na vrh stavite sardine i svinjska rebra. Ponovo sve prekrijte isečenim kupusom, prelijte supom ili vodom, poklopite i pustite da se sarma lagano kuva. Kada je sarma napola kuvana, dodajte sos i kuvajte dok potpuno ne omekša. Sarma mora da se kuva na laganoj vatri nekoliko sati.

Priprema sosa:

Od brašna i masti pripremiti sos, dodati crvenu papriku, paradajz sos i doliti čorbu od kosti odgovarajuće gustine. Posolite i zasladite po ukusu i prelijte preko sarme. Prethodno razblažite paradajz sos.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs