Dobri saveti

DOMAĆICE, OVO JE VAŽNO DA ZNATE PRED PRAZNIKE: Sarma se čuva najviše četiri dana, a rusku salatu treba pojesti za tri

Kuvanu i pečenu hranu nipošto ne držite na balkonu jer se mikroorganizmi razvijaju već na temperaturi od pet stepeni

Recepti
Autor:
DOMAĆICE, OVO JE VAŽNO DA ZNATE PRED PRAZNIKE: Sarma se čuva najviše četiri dana, a rusku salatu treba pojesti za tri
Foto: Shutterstock

Stižu nam dva velika praznika - Nova godina i Božić - i domaćice već polako razmišljaju šta tada da spreme. Često je teško proceniti pravu količinu hrane za celu porodicu, koja se tih dana okuplja za prazničnim stolom, pa domaćice često umeju da preteraju. Zato je važno ostatke hrane spremiti na pravilan način kako bi ona u potpunosti bila sigurna za ponovno konzumiranje.

Posledice trovanja hranom mogu biti vrlo neprijatne i opasne, pa obratite pažnju na njeno pravilno čuvanje, ali i izgled i miris jela koja nisu pojedena u prva dva dana praznika. Nemojte da vas zavara to što je počela zima pa da mislite da hranu možete držati na balkonu ili terasi, naročito ovih dana, kada su temperature iznenađujuće visoke za ovo doba godine. Ona je podložna kvarenju na temperaturi od pet-šest stepeni, koja je najpogodnija za razvoj mikroorganizama, pa je obavezno treba staviti u frižider ili zamrzivač najkasnije dva sata nakon jela, savetuju nutricionisti. Evo za koje vreme treba pojesti tri najveća praznična specijaliteta, koja se obavezno nađu na svakoj trpezi:

Sarma
foto: Shutterstock

Sarma

Na prazničnom stolu sarma je nezaobilazna, kao i pečenje, ruska salata, pite i neka ukusna, okrepljujuća čorbica. Važno je imati na umu da je sarma najotpornija, ali da i ona ima svoj rok trajanja. Nju je potrebno čuvati u frižideru i treba je pojesti tri do četiri dana nakon pripreme. Preporučuje se podgrevanje količine dovoljne za jedan obrok i obavezno pustite da provri kako bi se sprečio rast mikroorganizama. Zamrznutoj je rok trajanja do četiri meseca.

Riba
foto: Shutterstock

Pečenje i riba

Prasetinu, kao i ostalo pečeno meso, treba pojesti u roku od tri dana. Riba je još podložnija kvarenju i ne bi je trebalo jesti duže od dva dana. Hranu koja vam je sumnjiva nemojte probati ili pokušavati da je spasete od propadanja podgrevanjem - to neće pomoći. Bolje je bacite jer mikroorganizmi ispuštaju toksine koji se ne uništavaju termičkom obradom.

praseće pečenje, pečenje
foto: Profimedia

Prasetinu treba pojesti u roku od tri dana

Ruska salata
foto: Profimedia

Ruska salata

Nju obično pravimo u velikoj količini sa željom da je ima što duže. Zapamtite, nju treba pojesti za dva, najduže tri dana jer nakon toga gubi svoju kremastu strukturu, a povrće boju. Salate poput ruske i francuske nikad ne treba zamrzavati, kao ni majonez i jela čiji je sastojak.

frizider, zamrznuta hrana
foto: Shutterstock

Odmrznuta hrana se ne zamrzava ponovo

* Zamrznute ostatke hrane poželjno je potrošiti u roku od dva do šest meseci. * Jednom odmrznutu hranu ne treba ponovo zamrzavati, zato ostatke pakujte tako da ih odvojite i da vam budu dostupni za jedan obrok. * U frižideru sveže namirnice uvek odvajajte od termički obrađenih i ne mešajte razne vrste mesa. * Ne čuvajte zajedno meso i povrće jer je veći rizik da će bakterije s mesa preći na njega.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs