Za savijače je najbolje kombinovatinekoliko vrsta jabuka poput Greni Smit koja daje svežinu i neke druge slađe, aromatičnije sorte s kojom će se fantastično spojiti...
Jabuke izvorno potiču iz brdovitih područja jugozapadne Kine, a početke uzgajanja treba tražiti u drevnoj Persiji. Od tamo su trgovačkim putevima stigle do Crnog mora, odakle se jabuka proširila u jugoistočnu, a potom u srednju Evropu. Danas postoji na hiljade sorti jabuka, a kod nas su neke od najpopularnijih Zlatni i Crveni Delišes, Jonagold, Ajdared, Gren Smih, Pink Lejdi, Fudži, Gala i Braeburn. Pronaći ćete i sorte kao što su Pinova, Red Topaz, Krimson Krisp, Opal, Jonagored i druge.

Jabuke su ukusne sveže, u salatama, poslasticama, kompotima i „iz ruke“, a kako biste znali koje su najbolje za pečenje i kuvanje treba se voditi za ukusom, ali i teksturom.
Dobre jabuke za pečenje slatkasto su kiselkaste i neće se raspasti u rerni. Jabuka Greni Smih idealna je za pripremu savijača zbog čvrste teksture, a i odlična je sorta za kuvanje i pečenje kolača kao i poslastica. Možete je kombinovati i sa slađim, aromatičnim sortama za više ukusa. Za savijače su odlične i druge vrste jabuka koje nemaju previše soka, poput npr. sorte Braeburn.

Za kuvanje su pak bolje mekše jabuke nežnije teksture koje će se jednostavno pretvoriti u kompot ili sos. Pre kuvanja, jabuke isedcite na sitne komade kako bi se brže skuvale i raspale, a možete ih i narendati. Odlična ideja je ako koristite različite vrste jabuka kako biste dobili bogatiji ukus, a kuvanjem možete sačuvati i oštećene jabuke koje su i dalje zdrave - niko neće znati da u početku nisu bile savršene.