obavezno pročitajte

OVE SU NAJBOLJE ZA PITE, A OVE ZA KOMPOT: Više nema dileme, sada znamo koja JABUKA se koristi za šta

Sigurni smo da mnogi od vas ne znaju koje sorte jabuka da upotrebe kada prave savijaču iuli kuvaju kompot...

Recepti
Autor:
OVE SU NAJBOLJE ZA PITE, A OVE ZA KOMPOT: Više nema dileme, sada znamo koja JABUKA se koristi za šta
Foto: Shutterstock

Za savijače je najbolje kombinovatinekoliko vrsta jabuka poput Greni Smit koja daje svežinu i neke druge slađe, aromatičnije sorte s kojom će se fantastično spojiti...

Jabuke izvorno potiču iz brdovitih područja jugozapadne Kine, a početke uzgajanja treba tražiti u drevnoj Persiji. Od tamo su trgovačkim putevima stigle do Crnog mora, odakle se jabuka proširila u jugoistočnu, a potom u srednju Evropu. Danas postoji na hiljade sorti jabuka, a kod nas su neke od najpopularnijih Zlatni i Crveni Delišes, Jonagold, Ajdared, Gren Smih, Pink Lejdi, Fudži, Gala i Braeburn. Pronaći ćete i sorte kao što su Pinova, Red Topaz, Krimson Krisp, Opal, Jonagored i druge.

Zelene Jabuke, Jabuka, jabuke
foto: Shuterstock

Jabuke su ukusne sveže, u salatama, poslasticama, kompotima i „iz ruke“, a kako biste znali koje su najbolje za pečenje i kuvanje treba se voditi za ukusom, ali i teksturom.

Dobre jabuke za pečenje slatkasto su kiselkaste i neće se raspasti u rerni. Jabuka Greni Smih idealna je za pripremu savijača zbog čvrste teksture, a i odlična je sorta za kuvanje i pečenje kolača kao i poslastica. Možete je kombinovati i sa slađim, aromatičnim sortama za više ukusa. Za savijače su odlične i druge vrste jabuka koje nemaju previše soka, poput npr. sorte Braeburn.

Jabuke, Pijaca, Voće
foto: Profimedia

Za kuvanje su pak bolje mekše jabuke nežnije teksture koje će se jednostavno pretvoriti u kompot ili sos. Pre kuvanja, jabuke isedcite na sitne komade kako bi se brže skuvale i raspale, a možete ih i narendati. Odlična ideja je ako koristite različite vrste jabuka kako biste dobili bogatiji ukus, a kuvanjem možete sačuvati i oštećene jabuke koje su i dalje zdrave - niko neće znati da u početku nisu bile savršene.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs