"KOLAČ MILIONERA", SIMFONIJA UKUSA OD KARAMELA I ČOKOLADE: Popularna škotska poslastica koja se pravi za nekoliko minuta

Savršen brzi kolač svakako je "Kolač milionera" koji se pravi brzo i jednostavno da ćemo mu se stalno vraćati

Recepti
09:42h Autor:
"KOLAČ MILIONERA", SIMFONIJA UKUSA OD KARAMELA I ČOKOLADE: Popularna škotska poslastica koja se pravi za nekoliko minuta
Kolač milionera, Foto: Shutterstock

Recept za kore za kolač od sipljivog testa, prvi put se pojavio ranih 70-ih u australijskom ženskom časopisu "Women’s Weekly", pod nazivom "Kolač milionera".

Ovaj kolač je najpopularnija u Škotskoj i odatle i potiče.

Nastao je iz prvih recepata elizabetanske Škotske, a ideja o dodavanju čokoladne glazure nastala je u 19. veku.

Inače, naziv „shortbread” odnosi se na britanske kolačiće od sipljivih kora, a nakon dodavanja sloja karamele i čokoladne glazure dobili su prefiks milioner, jer ima tu zlatnu boju karamela koja je nalik na skupoceno zlato.

Kolač milionera nije komplikovan za pravljenje, a ukusan je koliko i izgleda.

Recept za Kolač milionera

Sastojci:

za testo:

  • 225 g putera
  • 125 g šećera
  • 340 g brašna
  • 1 prstohvat soli

Za karamel:

  • 200 g putera
  • 200 g šećera
  • 400 ml kondenzovanog mleka
  • 3-4 kašike javorovog sirupa ili rastopljenog meda

Za glazuru:

  • 250 g čokolade
Ilustracija
foto: Shutterstock

Priprema:

Zagrejte rernu na 150 stepeni, a zatim pravougaoni pleh (33 cm k 23 cm) obložite papirom za pečenje. Pokrijte i okvire pleha.

Testo mikserom mešati istipljeni puter, šećer i so oko tri minuta. Zatim dodajte prosejano brašno i mešajte još tri minuta. Testo će se prvo raspasti, ali nastavite da mešajte dok ne dobijete hrapavu smesu.

Stavite testo u pleh, pa ga pritisnite tako da biskvit bude debeo oko centimetar. Stavite u rernu i pecite oko 35 minuta dok testo ne poprimi zlatnu boju. Zatim ostavite da se testo potpuno ohladi i stavite u frižider.

Stavite puter, šećer, kondenzovano mleko, javorov sirup u šerpu i zagrejte na srednjoj vatri. Ostavite da lagano kuva oko 30 minuta, uz stalno mešanje, dok tečnost ne postane gust karamel.

Stavite karamel na biskvit i ravnomerno ga rasporedite. Stavite u frižider još sat vremena da se karamel stegne.

Na kraju otopite čokoladu na pari i prelijte je preko karamela. Stavite tortu u frižider da se stegne, pa isecite na kockice.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs