Torta po starinski je Švaler torta koja se sprema lako, a podrazumeva mnogo oraha, čokolade i jaja
Sastojci:
Za kore: (ukupno ih ima 3 tako da se ovi sastojci dele na tri i svaka trećina ide za jednu koru)
- 300 g šećera
- 3 kašike prezli
- 3 kašike brašna
- 300 g seckanih oraha
- 15 belanaca
Fil se sprema iz tri dela:
Prvi deo:
- 1/2 mleka
- 2 pudinga od vanile
- 5 kašika brašna
- 5 kašika šećera
Drugi deo:
- 15 žumanaca
- 150 g šećera
- 2 vanilin šećera
- 100 ml vode
Treći deo:
- 500 g margarina
- 350 g šećera u prahu
- 100 g čokolade
Za dekoraciju: šlag i seckani orasi
Priprema: U dubljoj posudi umutiti 5 belanaca sa 100g šećera, dodati 1 kašiku prezli, kasiku brašna i 100 g seckanih oraha, pa lagano promešati špatulicom ili kašikom. Smesu peći u rerni na 150 stepeni oko 45 min. Isto ponoviti još 2 puta.
Fil 1: Puding razmutite u mlakom mleku, sa šećerom i brašnom, pa sve kuvajte na umerenoj vatri dok se zgusne. Kada je puding gotov ostavite da se ohladi.
Fil 2: Penasto umutiti 15 žumanaca sa 150 g šećera i vanilin šećerom, zatim dodati 100 ml vode i kuvati na pari dok se ne dobije gust fil.
Fil 3: Umutiti margarin sa šećerom u prahu, pa dodati oba prethodno pripremljena fila. Promešati i podeliti fil na 2 dela, pa u jedan dodati 100 g tamne čokolade.
Tortu filovati sledećim redom: kora-žuti fil-tamni fil-kora-žuti fil-tamni fil-kora-šlag.