DANAS ĆE SVAKA SRPKINJA SPREMITI IVANJDANSKI KOLAČ: Za zdravlje i sreću čitave porodice napravite ovaj slatkiš

Ivanjdanski kolač je u poslednjih par decenija modernizovan, ali njegova priprema je laka, a o ukusu nećemo ni da pričamo - jer je neverovatan

Recepti
08:10h Autor:
DANAS ĆE SVAKA SRPKINJA SPREMITI IVANJDANSKI KOLAČ: Za zdravlje i sreću čitave porodice napravite ovaj slatkiš
Ivanjdanski kolač, Foto: Profimedia

Danas je Ivanjdan i prema tradiciji sprema se stari ivanjdanski kolač:

Sastojci:

  • 10 zrelih ali čvršćih kajsija,
  • 4 kašike vinjaka ili konjaka,
  • 50 gr mlevenih badema (a možete da probate i verziju sa kokosom),
  • 50 gr šećera,
  • 50 gr maslaca

Fil:

  • 2 belanceta,
  • 2 kašike vanilin šećera,
  • 2 kašike brašna,
  • malo praška za pecivo
    Kajsije
    foto: Shutterstock

Priprema: Pomešajte šećer i konjak/vinjak pa dodajte istopljeni ili omekšali puter i na kraju mlevene bademe ili kokos, da masa bude gusta i sipkava.

Kajsije operite dobro, prepolovite i izbacite košticu, pa ih poređajte na pleh pokriven papirom za pečenje i napunite filom tako da na svakoj polutku bude kupica.

Stavite u rernu ugrejanu na 180 nekih 10 minuta. Dok se kajsije peku belanca ulupajte u čvrst sneg pa dodajte šećer. Isključite mikser pa umešajte nežno brašno pomešano sa praškom za pecivo.

Nakon što su se pekle 10 minuta izvadite kajsije iz rerne pa na svaku špricem ili kašičicom stavite malo testa od belanaca pa vratite u rernu na još 10 minuta, najviše 15 minuta.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs