Oduvek je u Vranju važilo "pravilo" da devojka ne može da se uda ako ne zna da napravi samsu. Takvu gibanicu sa tanko sukanim korama bez nadeva, prelivenu kiselim mlekom sa malo belog luka, već degustirali u mnogim zemljama, a inicijativu da samsa krene u svet pokrenuo je Aleksandar Jakovljević, vlasnik najstarije pekare u Vranju.
Vranjanska samsa je vrsta pite kakvu još niste probali, pravi se brzo i jednostavno, a tajna je u jednom od najukusnijih preliva.
Sastojci:
- 500 gr kora za gibanicu
- 7 kasika brašna
- 1/2 kvasca
- 3 dcl kisele vode
- 150 gr putera (margarina)
- Malo soli
Za preliv je potrebno:
- 2 dcl kisele pavlake (moze i kajmak)
- 2 dcl jogurta
- 4-5 cena belog luka
- Soli po ukusu
Priprema:
Brašnu dodate so, kvasac, kiselu vodu, i ostavite da kvasac nadođe. Zatim dodati otopljeni puter i sve lepo promešati. Sa tom smesom premazujete kore. Pleh premazete margarinom ili puterom.
Svaku koru premažete sa 2-3 kasike fila. Savijete krajeve ka unutra i urolate koru u rolatić. Dobijeni rolatić urolate u krug. Postupak ponavljajte dok ne potrosite materijal.
Dobijene samse ređate u namazani pleh u krug. Pećete ih na 200 stepeni oko 25 minuta. Za to vreme pravite preliv. Pomešati sastojke sa belim lukom i posolite. Gotovu samsu premažite prelivom i vratite u rernu još oko 5 minuta.
Prijatno!