ORIGINALNI SARAJEVSKI ĆEVAPI: Bolji nego kupovni, a odlični su i ako ih pečete u tiganju

Roštilj ne može da prođe bez ćevapa, a evo kako da ih napravite po originalnoj recepturi.

Recepti
Autor:
ORIGINALNI SARAJEVSKI ĆEVAPI: Bolji nego kupovni, a odlični su i ako ih pečete u tiganju
Kako se prave originalni ćevapi?, Foto: Shutterstock

Ukoliko ste rešili da za 1. maj ne kupujete gotove ćevape već ih napravite sami, ovo je originalni recept za ovaj specijalitet.

  • 1,5 kg junetine (najbolje od vrta ili plećke)
  • 200 g jagnjetine
  • 4 čena belog luka
  • 1 kašičica soli
  • 2 kašičice sode bikarbone
    Ćevapi
    Ćevapi foto: Shutterstock

Priprema:

U 100 mililitara vode prokuvajte četiri oljuštena čena belog luka. Meso isecite na kockice i dobro posolite. Meso se secka kako bi ostalo sočno. Prelijte meso proceđenom vodom u kojoj se kuvao beli luk, sve dobro promešajte, prekrijte lanenom krpom i ostavite da odstoji oko sat vremena. Sameljeti smesu u mašini za meso dva puta. Ostavite smesu da odstoji bar dva sata na sobnoj temperaturi. Sve vreme posuda sa mesom mora da bude pokrivena lanenom krpom. Pre nego što počnete da oblikujete ćevape dodajte sodu bikarbonu, rukama dobro izmesite bar desetak minuta i oblikujte ćevape. Pecite ćevape na jakoj vatri – ako ih spremate na roštilju koristite drveni ugljen i često premazujte rešetku uljem ili parčetom slanine. Ako ćevape pečete u tiganju, spustite ih tek kada se ulje dobro zagreje i stalno ih okrećite hvataljkom tako da porumene sa svih strana. Pazite da ih ne prepečete, jer će u tom slučaju biti gumasti.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs