TRIKOVI ZBOG KOJIH VAM JAJA NEĆE PUCATI TOKOM KUVANJA: Cake iskusnih domaćica koje garantuju uspeh

U nastavku teksta saznajte kako da vam jaja prilikom kuvanja ne pucaju.

Recepti
Autor:
TRIKOVI ZBOG KOJIH VAM JAJA NEĆE PUCATI TOKOM KUVANJA: Cake iskusnih domaćica koje garantuju uspeh
Kako da jaja ne pucaju tokom kuvanja?, Foto: Shutterstock

Uskrs je praznik kome se posebno raduju deca, a sve zbog tradicije farbanja i kucanja sa jajima. Pre svega jaja treba pripremiti za farbanje.Da bi se jajima moglo kucati, da farba ne bi prodrla unutra i da bi bila uspešno obojena i ukrašena, ljuska treba da bude potpuno neoštećena, zato iskusne domaćice koriste trikove u kuhinji.

Postoji nekoliko saveta koje treba pratiti, a uspeh sigurno neće izostati te ćete na svoju trpezu za predstojeći praznik izneti cela, lepo obojena jaja.

Pre farbanja jaja treba pripremiti za kuvanje
Pre farbanja jaja treba pripremiti za kuvanje foto: Shutterstock

1. Kako da kuvate jaja

Jaja ne smete da stavljate direktno iz frižidera na šporet. Velika je verovatnoća da će ljuska popucati. Zato ih izvadite nekoliko sati ranije da odstoje na sobnoj temperaturi. I još nešto, jaja prvo stavite u vodu sobne temperature pa tek onda na šporet da se kuvaju.

Ne stavljate mnogo jaja u šerpu, dovoljno je da ona prekriju dno. Šerpa treba da je puna vode tokom celog kuvanja. Kuvajte na umerenoj temperaturi, tik pred ključanje još smanjite temperaturu, kako bi se jaja što manje pomerala po šerpi i udarala jedno o drugo. Tako ćete sprečiti moguće pucanje ljuske. Kuvajte ih 10 do 12 minuta, piše DDL.rs.

Jaja treba da budu sobne temperature
Jaja treba da budu sobne temperature foto: Shutterstock

2. Jaja treba da su sveža

Ako niste sigurni da li su jaja koja ste kupili sveža, možete to lako da proverite. Stavite jaja u činiju punu vode. Ona koja se podignu na površinu su stara i nisu za upotrebu. Ona koja potonu su sveža. Samo da znate, jaja stara između sedam i deset dana idealna su za kuvanje, jer ih je posle najlakše oljuštiti. A kako to možete da znate? Ili verujte prodavcu na pijaci na reč ili proverite datum na ambalaži ukoliko jaja kupujete u prodavnici.

Jaja treba da budu sveža
Jaja treba da budu sveža foto: Shutterstock

3. Zašto je važna so

I naše bake solile su vodu u kojoj su kuvale jaja, a mera je pola kašike soli na litar vode. A zašto se to radi? Ako neko jaje pukne, belance neće iscureti, već se zgrušati. Takvo jaje ćete moći ipak da ukrasite. Neke domaćice uz so dodaju i pola kašičice sirćeta, da još više smanje šanse za pucanje jaja.

U vodu za kuvanje obavezno dodajte malo soli
U vodu za kuvanje obavezno dodajte malo soli foto: Shutterstock
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs