Rol baklava sa grizom i orasima oduševiće sve ljubitelje slatkiša, veoma se jednostavno pravi, a ukus obara sa nogu.
Sastojci:
- 500 g kora za pitu
Fil:
- 300 g mlevenih oraha
- 100 ml ulja
- 100 ml vode
- 2 kesice vanilin šećera
- 4 kašike šećera
- 4 kašike pšeničnog griza
Premaz:
- 150 g margarina (ako postite uzmite posni)
- 50 ml ulja
Sirup:
- 500 ml vode
- 350 g šećera
- 1 limun
Priprema:
Sastojke za fil izmešati, a zatim rastopiti margarin pa dodati ulje. Raširiti jednu koru, premazati sa dve kašike premaza, staviti drugu koru pa premazati jednom kašikom premaza. Na kraj kore staviti fil, dobro ga pritisnuti da se ne rasipa pa motati čvrst rolat. Rolate slagati u veliku podmazanu tepsiju i iseći na manje rolnice.
Odozgo sve dobro premazati premazom i staviti da se peče na 200 stepeni oko 30 minuta. Pečene baklave ostaviti da se ohlade, a nakon toga preliti ih vrelim sirupom. Sirup kuvati oko 15 minuta, do tačke ključanja. Prelivene baklave ostaviti najmanje 4 sata da stoje, a najbolje do sutradan.
Prijatno!
Izvor: Serpica.net