Rozen torta je neizostavna na slatkim stolovima, a o tome mogu da posvedoče svi oni koju su se barem jednom zatekli na nekoj proslavi u Srbiji. Puna oraha i keksa, ovaj slatkiš spada u klasike kojima niko već decenijama ne odoleva.
Sastojci:
- 1 pakovanje rozen kora
Za fil:
- 200 ml mleka
- 200 g šećera
- 3 kesice vanilin šećera
- 250 g putera
- 300 g mlevenih oraha
Za glazuru:
- 250 g šećera u prahu
- 1 kašika soka od limuna
- 2 kapi crvene boje za kolače
- 3 kašike vrele vode
Priprema:
Mleko i šećer prokuvati uz konstantno mešanje da ne zagori. U vrelu smesu dodati čokoladu i maslac i čim se istope dodati mlevene orahe i mleveni keks. Izmešati, ostaviti da se prohladi i mlakim filom filovati korice. Za glazuru stavite oko decilitar vode da provri. U posudu sipajte šećer u prahu, boju za kolače i sok od limuna. Posteepno dolivajte vruću vidu uz konstantno mešanje, dok ne postignete željenu gustinu. Prelijte tortu gotovom glazurom i ostavite da se stegne. Najlepša je kada se sprema dan ranije, a pre služenja je isecite na manje štanglice ili romboide.