RECEPT ZA ROZEN TORTU: Klasik među poslasticama, a uspeće i onima koji nemaju previše iskustva

Rozen torta je neizostavan slatkiš za bilo koju svečanu trpezu.

Recepti
12:53h Autor:
RECEPT ZA ROZEN TORTU: Klasik među poslasticama, a uspeće i onima koji nemaju previše iskustva
Recept za rozen tortu sa gotovim korama, Foto: Shutterstock

Rozen torta je neizostavna na slatkim stolovima, a o tome mogu da posvedoče svi oni koju su se barem jednom zatekli na nekoj proslavi u Srbiji. Puna oraha i keksa, ovaj slatkiš spada u klasike kojima niko već decenijama ne odoleva.

Sastojci:

  • 1 pakovanje rozen kora

Za fil:

  • 200 ml mleka
  • 200 g šećera
  • 3 kesice vanilin šećera
  • 250 g putera
  • 300 g mlevenih oraha

Za glazuru:

  • 250 g šećera u prahu
  • 1 kašika soka od limuna
  • 2 kapi crvene boje za kolače
  • 3 kašike vrele vode
    Recept za rozen tortu
    Recept za rozen tortu foto: Printscreen/youtube

    Priprema:

Mleko i šećer prokuvati uz konstantno mešanje da ne zagori. U vrelu smesu dodati čokoladu i maslac i čim se istope dodati mlevene orahe i mleveni keks. Izmešati, ostaviti da se prohladi i mlakim filom filovati korice. Za glazuru stavite oko decilitar vode da provri. U posudu sipajte šećer u prahu, boju za kolače i sok od limuna. Posteepno dolivajte vruću vidu uz konstantno mešanje, dok ne postignete željenu gustinu. Prelijte tortu gotovom glazurom i ostavite da se stegne. Najlepša je kada se sprema dan ranije, a pre služenja je isecite na manje štanglice ili romboide.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs