Tikvice zahtijevaju vrlo kratku termičku obradu, pa ih je najbolje prodinstati na početku pripreme, skloniti sa strane i pomešati kad rižoto bude gotov.
Sastojci:
- 1250 ml povrtnog ili pilećeg bujona
- 320 g pirinča
- 80 ml ulja
- 65 ml suvog belog vina
- 30 g narenadnog parmezana
- 3 kašike maslaca
- 2 tikvice
- 1-2 češnja belog luka
- so i biberpo želji
Priprema:
Zagrejte dve kašike ulja u većem tiganju. Dodajte isekcane tikvice i dinstajte dva do tri minuta dok ne dobiju zlatno-smeđu boju. Sklonite tikvice sa strane.
Stavite u tiganj sitno iseckan beli luk i dinstajte oko pola minuta, pa izvadite i stavite sa strane zajedno s tikvicama.
Zagrejte bujon u zasebnom loncu.
U tiganj stavite ostatak ulja i zagrejte ga na jakoj vatri. Dodajte pirinač, promešajte i pustite da se dinsta oko jedan minut.
Podlijte pirinač vinom i mešajte na laganoj vatri minut-dva.
Kad vino ispari smanjite temperaturu na lagano i dodajte trećinu pripremljenog bujona. Promešajte.
Kada pirinač „popije“ sav bujon, dodajte još trećinu. Mešajte. Ponavljajte postupak dok ne potrošite sav bujon, a pirinač ne bude "al dente". Za to će vam biti potrebno oko 20 minuta kuvanja.
Sklonite pirinač s vatre i dodajte puter, narendani parmezan, prodinstane tikvice i beli luk. Posolite i pobiberite po želji. Promešajte i poslužite odmah sa sezonskom salatom po želji.
Prijatno!