Sastojci:
- 3 plava patlidžana srednje veličine
- So i biber prema ukusu
- 1/3 šolje maslinovog ulja
- 2 čena belog luka, sitno iseckana
- Sok od 1/2 limuna
- 1 manji crveni luk, iseckan na rebarca
- 1/2 šake svežeg peršuna, iseckanog,
- opciono 1/2 šake sveže nane,
- 4 kašike izmrvljenog grčkog Feta sira
Operite, osušite, odstranite peteljke, i prepolovite plavi patlidžan. Posolite isečene strane i položite polovine na papirnati ubrus. Preko njih stavite radnu ploču, a preko nje neki teži predmet. Ostavite patlidžan da odleži 30 minuta, a zatim ga vodom isperite i prosušite papirnatim ubrusom. Ovaj zahvat je potreban da bi se izvukla gorčina i tečnost iz plavog patlidžana.
Zagrejte rernu na 200C (400F). Pripremite tanji pleh za pečenje. Patlidžan zasecite duboko, ali ne do kore, oštrim nožem i posolite i pobiberite. U manjoj posudi pomešajte maslinovo ulje, sok od limuna, iseckani beli luk, so i biber prema ukusu. Premažite polovine ovim prelivom, ali jedan deo zadržite.
Polovine patlidžana rasporedite po plehu, tako što ćete ih staviti da zasečena strana bude okrenuto na dole. Pecite ih 35-40 minuta.
Kad je patlidžan pečen služite ga tako što ćete ga preliti preostalim prelivom, posuti Feta sirom, iseckanom nanom i peršunom, i crvenim lukom. Služite jelo kao toplo predjelo ili kao prilog.