Ako nikada niste pravili, ne brinite, sada će vam baklave uspeti iz prvog pokušaja. Nikad prostiji recept, bez puno muke, a kako svi vole ovaj kolač možete ga praviti u raznim prilikama.
Takođe, možete da pročitate i kada je pravi trenutak da baklave prelijte sirupom ili agdom.
Sastojci:
- 500 g gotovih kora
- 1,5 šolje sirovih pistaća
- 226 g putera
- 60 ml ulja
Za sirup:
- 2 šolje vode
- 2 šolje šećera
- 1 kriška limuna
- prstohvat soli
Priprema:
- Prvo skuvajte sirupa tako što ćete pomešati sve sastojke.
- Kada proključa, smanjite vatru i kuvajte još 12-15 minuta.
- Ohladite na sobnoj temperaturi.
- U malom tiganju istopite puter na niskoj temperaturi i dodajte ulje.
- Uzimite zemljanu posudu i isecite listove po njoj, pa zatim nauljite posudu sa smesom od putera i ulja.
- Polovinu listova stavite u tepsiju i svaki premažite smesom od putera.
- Preko stavite sirove pistaće i nastavite da ređate kore.
- Obavezno svaku premažite uljem i puterom.
- Isecite je na dijamante i pecite 35-40 minuta.
- Vruću baklavu prelijte sa proglađenim sirupom.