Za izuzetno dekorativni desert nećete morati da palite rernu, a ne treba vam ni miker. Izuzetno lako se pravi, a svi će misliti da je iz poslastičarnice. Lagana i kremsta poslastica koja će oduševiti sve vaše goste, a vi ćete sigurno dobiti titulu najbolje domaćice.
Sastojci za koru:
- 150 g keksa
Za crni fil:
- 130 g šećera
- 45 g brašna
- 20 g kako praha
- 500 ml mleka
- 15 g putera
- 2 ml ekstrakta vanile
Za beli fil:
- 130 g šećera
- 45 g brašna
- 500 ml mleka
- 15 g putera
- 2 ml ekstrakta vanile
Za glazuru:
- 200 ml tople vode
- 30 g šećera
- 25 g kakao praha
- 20 g gustina
- 15 g putera
- 75 g tamne čokolade
Priprema:
- U kalup prečnika 26 cm obložen pek papirom poređajte keks na dno i uspravno po ivicama.
- U mleko dodajte gustin, ekstrakt vanile, kakao i šećer, pa sve dobro izmešajte i zagrevajte na laganoj vatri da dobijete gustu, ali glatku smesu, uz konstantno mešanje.
- Za beli fil ponovite postupak, samo što u njena ne dodajete kakao.
- Po sredini kalupa neizmenično ulivajte po malo od oba fila, trudeći se da van ostaju krugovi.
- Ovo radite dok ne potrošite sav fil.
- Stavite u frižider da se hladi oko sat vremena.
- Za glazuru šećer otopite u vodi zajedno sa gustinom i kakaom, na laganoj vatri uz mešanje.
- Na kraju dodajte crnu čokoladu i mešajte dok se potpuno ne otopi.
- Kada se malo prohladi prelijte preko torte i ravnomerno rasporedite.
- Neka se hladi u frižideru 3 sata pre služenja.
- Po želji je ukrasite čokoladnim bombonama.