probajte

RUČAK ZA DANAS: Krompir paprikaš sa slaninom i kobasicom! (RECEPT)

Krompir paprikaš sa slaninom i kobasicom je jedno tipično svakodnevno jelo iz Vojvodine, a smatra se zaostavštinom bivše Austro-ugarske kulture.

Recepti
Autor:
RUČAK ZA DANAS: Krompir paprikaš sa slaninom i kobasicom! (RECEPT)
Foto: Shutterstock

Sastrojci:

  • krompir 1 kg (očišćen i isečen na veće kriške)
  • jaja 2 kom
  • brašno 100g (zavisi od veličine jaja i dodate vode u testo za valjuške)
  • crni luk 100g (iseći sitno na kocke 1mm)
  • babura ½ kom (iseći sitno na kocke)
  • beli luk 1 čen (istrugati nožem)
  • dimljena slanina 100g (iseći na režnjeve)
  • domaća kobasica 200 g (kolutići)
  • so,biber, eventualno neka mešavina soli i povrća, ali nije neophodno
  • temeljac (od povrća ili piletine) paprika, slatka 20 g

Priprema:

Crni luk sitno iseći i dinstati na malo svinjske masti. Kada se zacaklio, ubaciti krompir, papriku, vrlo brzo promešati i dodati fond ili vodu da bude iznad krompira za oko dva centimtra. Dok se kuva, zamešati valjuške: jaja, brašno, beli luk, so, biber i malo vode ako je potrebno. Gustina treba da je takva da možemo da kašikom vadimo i ukuvamo u paprikaš.

Kad je krompir 70 odsto kuvan, dodajemo valjuške, polako po jednu i potom svežu papriku. Dok se to kuva, ispržimo slaninu na tavi i dodamo malo kobasice da se proprže. Kada su gotovi krompir i valjuške, dodamo slaninu i kobasicu, dospemo vode ili fonda po potrebi i kuvamo još nekoliko minuta.

Začiniti po ukusu i servirati. Jesti uz neku jednostavnu salatu, kupus ili leti zelenu salatu.

Prijatno!

(Stil.Kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs