Sastrojci:
- krompir 1 kg (očišćen i isečen na veće kriške)
- jaja 2 kom
- brašno 100g (zavisi od veličine jaja i dodate vode u testo za valjuške)
- crni luk 100g (iseći sitno na kocke 1mm)
- babura ½ kom (iseći sitno na kocke)
- beli luk 1 čen (istrugati nožem)
- dimljena slanina 100g (iseći na režnjeve)
- domaća kobasica 200 g (kolutići)
- so,biber, eventualno neka mešavina soli i povrća, ali nije neophodno
- temeljac (od povrća ili piletine) paprika, slatka 20 g
Priprema:
Crni luk sitno iseći i dinstati na malo svinjske masti. Kada se zacaklio, ubaciti krompir, papriku, vrlo brzo promešati i dodati fond ili vodu da bude iznad krompira za oko dva centimtra. Dok se kuva, zamešati valjuške: jaja, brašno, beli luk, so, biber i malo vode ako je potrebno. Gustina treba da je takva da možemo da kašikom vadimo i ukuvamo u paprikaš.
Kad je krompir 70 odsto kuvan, dodajemo valjuške, polako po jednu i potom svežu papriku. Dok se to kuva, ispržimo slaninu na tavi i dodamo malo kobasice da se proprže. Kada su gotovi krompir i valjuške, dodamo slaninu i kobasicu, dospemo vode ili fonda po potrebi i kuvamo još nekoliko minuta.
Začiniti po ukusu i servirati. Jesti uz neku jednostavnu salatu, kupus ili leti zelenu salatu.
Prijatno!