JELOVNIK

PREDLOG SVEČANE TRPEZE ZA ARANĐELOVDAN: Predjelo, glavno jelo i desert!

Pred nama je veliki praznik i slava Aranđelovdan, a ovo je naš predlog slavske trpeze za sve vredne domaćice

Recepti
Autor:
PREDLOG SVEČANE TRPEZE ZA ARANĐELOVDAN: Predjelo, glavno jelo i desert!
Foto: Shutterstock

Srpska pravoslavna crkva i pravoslavni vernici u nedelju 21. novembra slave Sabor Svetog arhangela Mihaila - Aranđelovdan. Arhanđel Mihailo zaštitnik je loze Nemanjića i jedan od svetaca koji uživa veliko poštovanje u našem narodu.

Aranđelovdan je druga po najčešća slava kod Srba.

Za vredne domaćice predlažemo svečanu trpezu za ovu veliku slavu:

Predjelo:

Damska salata sa orasima

Potrebno je: 200 grama sitnog sira; 150 grama seckanh oraha; 100 majoneza; 3 kuvana jajeta; 1 svež krastavac; so i biber.

Priprema: Sir, orahe i majonez izemšajte. Dodajte sitno seckana jaja, a zatim i sitno seckan svež krastavac, so i biber. Izmešajte i poslužite!

Pored ove salate, možete da pripremite i ovu slanu tortu od pečenih paprika:

Supica/ čorbica

Danas su ljudi željni domaće supe ili čorbe, više nego pečenog mesa. Stoga ne časite ni časa, nego napravite okrepljujuću supicu/ čorbicu koja će oduševiti goste.

Naš predlog je kafanska teleća čorbica:

Potrebno je: 500 grama telećeg mesa od buta ili vrata; 1 glavica crnog luka; 1 veza zeleni (2 šargarepe, paškanat, peršun); 1 koren celera; 2 krompira; 1 dl ulja; 2 kašike brašna; 2 dl kisele pavlake; 1 žumance; so; biber; lorber; malo peršunovog lista;

A kako se priprema ova čorbica, pročitajte ovde:

Domaća pita od sira:

Nije teško napraviti domaće kore za pitu. Gosti će ovaj podvig ceniti, a ukus će sve oduševiti.

Potrebno je: 500 g brašna; pola supene kašike soli; malo ulja; malo mlake vode za podkuhavanje testa;

Za preliv: 500 g mladog sira; 250 g kisele pavlake; pola supene kašine soli; 3 jaja

Pripremu pročitajte ovde:

Sarma od listova raštana

Neobično, zeleno i dekorativno, veoma ukusno - to je sarma od listova raštana. Raštan spada u jednu od najzdravijih namirnica, a neverovatno je ukusan kada se od njega napravi sarma.

Potrebno je: 30 listova raštana, blago obarenih u vreloj vodi. 500 grama junećeg mesa, 100 sitno seckane slaninice, 100 pirinča, 2 glavice crng luka, beli luk, 1 šargarepa, so i biber, suvi začin.

Priprema: Napravite smesu za sarmu od junećeg mesa, kuvanog pirinča, rendane šargerepe, sitno seckane slanine i luka i začina. Filujte svaki list posebno pa složite u dublji sud ili vatrostalnu činiju. Prelijte sa vodom da ogrezne i ubacite u rernu. Kada voda uvri, sarmice će biti skrčkane. Servirajte sa kiselim mlekom.

Ako ipak volite tradicionalne sarme, recept pročitajte ovde:

Glavno jelo - jagnjetina

Za ljubitelje pečene jagnjetine donosimo recept za savršeno pečeno jagnjeće meso u rerni. Recept možete naći ovde:

Desert - torta

Šta je slava bez dobre domaće torte? Za domaćice koje su u dilemi koju tortu spremiti za slavu, donosimo vam čak 10 recepata za najbolje starinske torte, pa vi izaberite:

Za ljubitelje sitnih kolača, evo i divnih recepata za slatke zalogaje:

Najvažnje od svega je da se za slavu spremi slavsko žito, slavski kolač i upali sveća. Nikako ne zaboravite da smisao slave nije u jelu i piću, već u istinskoj molitvi i okupljanju ukućana.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs