Iskusni kuvari kažu da tek kada naučite da pripremate jaja možete da kažete da tek donekle vladate kulinarskom veštinom. Iako mnogima ova namirnica deluje kao veoma laka za kuvanje, zapravo postoje neki mali trikovi kojima se profesionalci služe a koji prave ogromnu razliku.
Pa tako, dovoljno je da samo nekoliko sekundi duže držite jaja u ključaloj vodi da žumance izgubi željenu "mekoću". Problem ćete rešiti jednom zauvek ako pribegnete metodi kojom se služe kuvari - na vreme uklonite proključalu vodu. Žumance će svaki put biti nežno i polutečno.
Naravno, savet je da koristite domaća jaja. Stavite ih isključivo u hladnu vodu, pa na šporet. Pustite da proključa i odmah isključite ringlu. Nemojte još uvek sklanjati šerpu sa šporeta. Ostavite je da odstoji tako još 10 minuta.
Posle 10 minuta, prospite vrelu vodu i sipajte hladnu. Držite jaja u njoj još minut, a zatim ih izvadite i uklonite ljusku. Na ovaj način će žumance biti savršene "mekoće", odnosno niti previše tečno, niti previše tvrdo.