Punjeni patlidžan (posno jelo)
Sve što vam je potrebno za 6 osoba: 6 komada patlidžana; 6 glavica luka; 3 zelene paprike; 7 komada paradajza; 6 čena belog luka; so; suvi začin; biber; crvena mlevena paprika; 1 čajna kašika paste od paradajza; nekoliko grančica peršuna: maslinovo ulje.
A način pripreme pogledajte ovde:
Punjene i zapečene tikvice:
Potrebno je: 4 tikvice; malo soli; malo maslinovog ulja
Sastojci za nadev: 1 crvena paprika; 1 paradajz; 150 g slaninice; 150 g sitnog sira; 100 g rendanog kačkavalja; 3 jaja; vlašac.
Način pripreme kao i video pogledajte ovde:
Ratatuj za posne dane:
Potrebno je: 500-600 gr krompira; 1 manja tikvica; 1 glavica crnog luka; 1 manji paradajz; 1 crvena paprika; beli luk granule; so, biber, suvi začin; ulje.
Za one koji ne vole krompir, u ratatuj mogu da stave samo tikvice, patlidžan, paradajz i papriku. A kad nisu posni dani i mocarelu.
Pripremu pogledajte ovde:
Sataraš od tikvica i patlidžana
Potrebno je: 1 glavica crnog luka, 3 čena belog luka; 1 patlidžan; 3 paprike; 1 tikvica; 4 paradajza; veza svežeg peršuna; so i biber; ulje.
Priprema: Jednostavno svo povrće iseckajte sitno, stavite ga u tiganj za uljem i dinstajte lagano dok se sve ne sjedini. Za kraj dodajte začine i peršun. Poslužite uz sir po izboru.
Engleska pita sa tikvicama:
Potrebno je: glatko brašno 500 g; ulje 30 ml; prašak za pecivo pola kesice; so kašičica; voda 200 ml; tikvice 4; belo meso1 komad; mladi sir 300 g; kisela pavlaka 200 g; neutralna pavlaka 100 g; mleko 50 ml; jaja 4; griz 4 kašike; parmezan 70 g; kačkavalj 100 g; ulje 2 kašičice; so kašičica; biber prstohvat;
Pripremu pogledajte ovde:
Ćušpajz iz letnje kuhinje
Potrebno je: 1 veća tikvica; 2 šargarepe; 2 krompira; 1 veća glavica crnog luka; 1 kašika suvog začina; 50 ml ulja ( u postu na vodi izuzmite ulje ); 1/2 kašike sitne, mlevene paprike; 1 kašika brašna
Pripremu pogledajte ovde:
Patlidžan sa piletinom:
Potrebno je: par patlidžana; 250-300gr pilećeg filea; 2 paradajza; 1 crveni luk; 150-200gr kačkavalja; sveži peršun; so; biber; ulje
Pripremu pogledajte ovde: