Ovaj hleb možete da pravite i sa decom, sve što treba da uradite je da im oblikujete testo u loptice i da pustite njih da prave oblik po želji. Takođe ih možete pustiti i da prave loptice od testa ako su malo stariji. Ovaj zanimljivi hleb se brzo peče na niskoj temperaturi, pa je to dodatni plus.
Tako je mekan i sočan, a testo ne morate da mesite, nego samo da sjedinite špatulom. Možete da poslužite sa salatama, sa raznim domaćim i kupovnim namazima, kao i sa šunkom po izboru. Ako vas ne mrzi napravite i domaći namaz od jaja, tunjevine ili tikvica.
Sastojci:
- 200 g brašna
- 170 ml mleka
- 20 g šećera
- 1 kašičica suvog kvasca
- 1 kašičica soli
- 10 g putera, neslanog
Priprema:
- Pomešajte mleko, kvasac i so.
- Prekrijte sa providnom folijom i ostavite 10 minuta.
- Pomešajte brašno i so, pa u sredinu dodajte aktivirani kvasac.
- Mešajte špatulom dok ne sjedinite, pa dodajte istopljeni puter.
- Mešajte još nekih 3 minuta.
- Pokrijte providnom folijom i ostavite nekih sat vremena, dok se ne udvostruči.
- Zatim, pospite testo sa malo brašna, izvadite ga na pobrašnjenu površinu i sa pobrašnjenim rukama razvucite testo u obliku kvadrata.
- Isecite prvo po dužini, pa po širini, da dobijete male delove.
- Oblikujte loptice i ređajte na pleh obložen pek papirom.
- Napravite oblik koji želite sa lopticama.
- Ostavite samo malo prostora između loptica.
- Stavite ih u rernu da se udvostruče, a zatim i premažite sa mlekom.
- Pecite u zagrejanoj rerni na 160 Celzijusa oko 18-20 minuta.
- Vruć hleb premažite puterom.