Sastojci:
- 120 g glatkog brašna
- 1 kašičica praška za pecivo
- Prstohvat soli
- 120 g maslaca
- 150 g šećera
- 2 velika jaja
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- 3 kašike ruma
- 2 slatke jabuke
Bogat božićni kolač: Topi se u ustima! (RECEPT)
Priprema:
- Operite, ogulite i naseckajte jabuku na kockice.
- Zagrejte rernu na 180 Celzijusa, a kalup za tortu razmere 24 cm premažite maslacem, a dno prekrijte papirom za pečenje.
- Omekšali maslac umutite sa šećerom u pahuljastu smesu pa dodajte jedno po jedno jaje.
- Ulijte ekstrakt vanile i rum, a zatim dobro umutite.
- Suve sastojke, brašno, prašak za pecivo i so sipajte u pripremljenu smesu pa izmešajte drvenom kašikom, a na kraju dodajte i jabuke.
- Prelijte tijesto u pripremljeni kalup, zagladite, pa po vrhu rasporedite malo šećera, otprilike jednu punu kašiku.
- Pecite 40-ak minuta, odnosno dok čačkalicom ne probodete kolač.
- Ostavite da se ohladi pre nego što ga izvadite iz kalupa.
- Ohlađeni kolač pospite šećerom u prahu.