Probajte

Pamučni kolač: Japanska torta od sira koja se topi u ustima! (RECEPT)

Nežna, pahuljasta, a opet nekako posebno kremasta, japanska torta od sira poznata je još i pod nazivom „pamučni kolač“ (eng. cotton cake) jer je baš takva, delikatna poput pamuka...

Recepti
Autor:
Pamučni kolač: Japanska torta od sira koja se topi u ustima! (RECEPT)
Foto: Profimedia

Ako još nikad niste probali ovu jedinstvenu tortu, evo prilike i recepta. Ispecite je kod kuće, nije uopšte komplikovana, samo za nju treba odvojiti malo više vremena kao i pažljivo pratiti korake. I da, odlično se slaže s voćem i voćnim prelivima!

Sastojci:

  • 250 g krem sira sobne temperature
  • 6 jaja sobne temperature
  • 140 g šećera
  • 60 g putera sobne temperature
  • 100 ml mleka
  • 1 kašika limunovog soka
  • narendana korica od pola limuna
  • 60 g glatkog brašna
  • 20 g skrobnog brašna
  • prstohvat soli

Priprema:

1. Razdvojite žumanca od belanca. Na pari otopite maslac pa dodajte mleko i izmešajte.

2. U dublju činiju stavite krem-sir, dobro ga umutite mikserom, potom dodajte žumanca i polovinu šećera (70 g) pa još jednom dobro umutite. Dodajte otopljeni puter s mlekom, limunov sok i koricu pa sve umutite još jednom.

3. U smesu prosejavanjem dodajte pomešano brašno i skrobno brašno pa i to umutite.

4. U zasebnoj posudi napravite sneg od belanaca: umutite belanca dok se ne zapene, dodajte so pa umutite dok ne dobijete srednje čvrsti sneg. Potom dodajte ostatak šećera (70 g) i umutite sneg do kraja.

5. Špatulom pažljivo umešajte sneg u smesu od sira pa smesu izlijte u kalup (veličine 22-24 cm, idealno bez odvojivog dna, ako imate onaj s odvojivim dnom, dobro ga umotajte u par slojeva aluminijskom folijom) kojeg ste namastili i obložili papirom za pečenje. Lupite napunjenim kalupom par puta o radnu ploču kako biste izbili mehuriće vazduha.

6. U širu posudu za pečenje nalijte vruću vodu, u nju smestite kalup sa smesom pa stavite u prethodno zagrejanu rernu na 200°C i pecite 20 minuta. Potom smanjite temperaturu rerne na 140°C i pecite dodatnih 30 minuta. Ugasite rernui ostavite tortu u zatvorenoj rerni u vodi dodatnih 30 minuta, a potom izvadite kalup iz vodene činije i vratite ga u ugašenu rernu, ali ostavite vrata lagano otvorena i pustite da se torta lagano hladi u rerni dodatnih 30 minuta.

7. Izvadite tortu iz kalupa pa s potpuno ohlađene torte odstranite papir za pečenje, stavite tortu na tanjir, pospite je šećerom u prahu i poslužite isečenu na kriške.

Prijatno!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs