U našim tekstovima o tome kako da koža postane čvršća, kosa sjajna i nokti jaki, više puta smo pomenuli da se masne sorte ribe, kao što su na primer losos ili pastrmka, moraju pojaviti u vašoj ishrani.
Takve vrste riba bogate su omega-3 kiselinama koje se aktivno bore protiv upalnih procesa, kao i proteinima koji doprinose proizvodnji kolagena - zahvaljujući njemu naša koža duže ostaje mlada i elastična. A ako ste do sada retko pripremali ribu, onda vas molimo da to činite što je češće moguće jer nije samo korisna, već je i neverovatno ukusna!
A da ne gubite vreme u potrazi za dobrim proverenim receptom, odmah s vama delimo recept za pastrmku na žaru, proverenog kuvara Jamieja Olivera.
Sastojci:
- pastrmka - 2 kom. (otprilike 400 grama svaka)
- limun - 2 kom
- peršun
- maslinovo ulje
- so i biber po ukusu
- puter
Priprema:
Očistite ribu ukoliko niste kupili već očišćenu. Na koži napravite posekotine sa obe strane, dubine od oko 0,5 centimetara. Svaku ribu posolite solju, pobiberite i premažite maslinovim uljem. Jedan limun narežite na pola, a drugi na kriške, nakon što ste uklonili koštice. Naseckajte peršun. Ribu napunite kriškama limuna i seckanim peršunom.
Stavite komade putera i pecite ribu na roštilju oko 10-15 minuta sa svake strane.
Posluživanje ribe na roštilju Džejmi Oliver preporučuje uz mladi krompir, povrće na pari ili običnu svežu salatu.
Prijatno!