Standardne sastojke za testo u ovom receptu zamenili su orašasti plodovi, malo kokosovog ulja i ovsene pahuljice. Vredi isprobati ovu zanimljivu varijaciju pite od jabuka!

Potrebni sastojci:

  • Jabuke – oko pola kg
  • 100 g ovsenih pahuljica samlevenih
  • 75 g samlevenih lešnika, badema ili oraha (može i mešano),
  • 120 ml tečnosti od kompota (objašnjenje u nastavku)
  • 60 g šećera (braon, kokosov, od šećerne trske)
  • 50 g kokosovog ulja (može i obično)
  • 5 g praška za pecivo
  • Kašičica cimeta
  • Kašičica muskatnog oraščića
  • Jedan limun.

Priprema:

  • Jabuke oguilite i krupno narendajte. Izrendane jabuke pospite sokom od limuna. Sve ostatke jabuka, uključujući i koru od jabuka prebacite u manju šerpu, prelijte sa 1 l vode, dodajte malo cimeta i muškatnog oraščića i kuvajte 20 minuta.

  • Suve sastojke pomešajte sa praškom za pecivo, dodajte orašaste plodove i ovsene pahuljice (samlevene).

  • Od kompota od jabuka uzmite 120 ml i dodajte im šećer i kokosovo ulje i zatim dodajte tome i suve sastojke. Sve dobro promešajte i onda dodajte jabuke. Lagano mešajući prebacite u kalup za pečenje ili pleh obložen papirom za pečenje.

  • Pecite oko 15 minuta na 180 C, a zatim smanjite temperaturu na 150 C i pecite još 15 minuta (ukupno pola sata).

  • Kada je pita gotova, pustite je da se malo prohladi pre sečenja, a možete, po želji, dodati preko šećer u prahu, kuglu sladoleda od vanile ili šlaga.

(Stil.kurir.rs)

Najbitniji deo ovog recepta su – jabuke!