Standardne sastojke za testo u ovom receptu zamenili su orašasti plodovi, malo kokosovog ulja i ovsene pahuljice. Vredi isprobati ovu zanimljivu varijaciju pite od jabuka!
Potrebni sastojci:
- Jabuke – oko pola kg
- 100 g ovsenih pahuljica samlevenih
- 75 g samlevenih lešnika, badema ili oraha (može i mešano),
- 120 ml tečnosti od kompota (objašnjenje u nastavku)
- 60 g šećera (braon, kokosov, od šećerne trske)
- 50 g kokosovog ulja (može i obično)
- 5 g praška za pecivo
- Kašičica cimeta
- Kašičica muskatnog oraščića
- Jedan limun.
Priprema:
- Jabuke oguilite i krupno narendajte. Izrendane jabuke pospite sokom od limuna. Sve ostatke jabuka, uključujući i koru od jabuka prebacite u manju šerpu, prelijte sa 1 l vode, dodajte malo cimeta i muškatnog oraščića i kuvajte 20 minuta.
- Suve sastojke pomešajte sa praškom za pecivo, dodajte orašaste plodove i ovsene pahuljice (samlevene).
- Od kompota od jabuka uzmite 120 ml i dodajte im šećer i kokosovo ulje i zatim dodajte tome i suve sastojke. Sve dobro promešajte i onda dodajte jabuke. Lagano mešajući prebacite u kalup za pečenje ili pleh obložen papirom za pečenje.
- Pecite oko 15 minuta na 180 C, a zatim smanjite temperaturu na 150 C i pecite još 15 minuta (ukupno pola sata).