Priprema domaćih kora za lazanje ne oduzima mnogo vremena, čak i ako je pravite sa domaćim, umesto sa kupovnim korama.
Sa domaćim je i ukus mnogo lepši, pa vam predstavljamo dva laka recepta za kore za lazanje, od kojih je jedan univerzalan i može se koristiti i za pripremu rezanaca za pastu i drugih đakonija od testa.
Prvi recept
Sastojci: brašno, 5 jaja, so.
Priprema: Zamesite tvrdo testo od navedenih sastojaka i nakon toga razvucite tanak list. U odgovarajuću posudu stavite vodu da provri, 2 l (po želji možete dodati neki bujon) i blanširajte kore 20-30 sekundi. Nakon toga ih izvadite i ostavite da se dobro ocede.
Osnovni recept za galete: Samo ovako se pravi čuveni srpski bakin kolač!
Drugi recept
Sastojci: 4 jajeta, 400 g brašna, so.
Priprema: Stavite jedno po jedno jaje u brašno, dodajte prstohvat soli. Testo mesite da bude glatko, treba da mesite oko 15 minuta. Nakon što umesite, uvijte krpom i ostavite 30 minuta.
Da biste razvili kore, brašno pospite po radnoj površini, da se testo ne lepi. Uzmite pažljivo i počnite da razvlačite prvo rukama, nakon toga oklagijom. Cilj je da bude veoma tanko. Ovako napravljeno testo je odgovarajuće ne samo za lazanje, nego i za taljatele, torteline, raviole, kanelone...
Ako želite da prirpemite kore za lazanju, secite listove na pravougaonike ili kvadrate, za taljatele na dugačke, tanke trake...