Sastojci za 12-14 čupkejka:
- 1 jaje
- 75 grama ulja
- 130 grama kisele pavlake (sobne temperature)
- ½ kašičica ekstrakta vanile
- 115 grama glatkog brašna
- 50 grama nezaslađenog kakao praha
- 1 ½ kašičica praška za pecivo (7,5 g)
- 1/3 kačičice soli
- 150 grama belog šećera
- 45 grama smeđeg šećera
- 75 grama vruće vode
Za kremu:
- 30 grama brašna
- 150 grama šećera
- 250 grama mleka
- ¼ kašičice soli
- 225 grama omekšalog maslaca
- 70 grama glatkog kikiriki maslaca
- ½ kašičice ekstrakta vanile
Sastojci za karamel sos:
- 150 grama šećera
- 40 grama vode
- 120 grama mlečne pavlake za šlag
- prstohvat soli
Mafin krofne: Brza i ukusna poslastica bez prženja! (RECEPT)
Priprema:
- Zagrejte rernu na 175-180 Celzijusa.
- Napunite kalup za mafine/čupkejk papirnatim korpicama.
- U jednuposudu prosejte brašno i kakao, zajedno s praškom za pecivo i soli.
- Dodajte šećer i promešajte varjačom. To su suvi sastojci.
- Varjačom promešajte kiselu pavlaku, ulje, jaja i ekstrakt vanile. To su mokri sastojci.
- Pomešajte suve i mokre sastojke da dobijete gušću smesu.
- Zatim, u dva navrata dodajte vruću vodu te izmešajte sve dok ne dobijete glatku, ali ovog puta malo ređu smesu.
- Za lakše rukovanje, prebacite smesu u mernu posudu pa onda punite papirnate korpice do 2/3 visine.
- U zavisnosti od toga kolike su vam korpice, imaćete 12 do 14 čupkejka.
- Pecite u zagrejanoj rerni 20-22 minuta.
- Najbolje je da proverite nakon 18 minuta pa produžite prema potrebi.
- Pre ukrašavanja kremom ostavite ih na rešetki da se ohlade u potpunosti.
Brzi mafin-kroasani, lisnati i hrskavi: Zasladite dušu! (RECEPT)