Džem od šljiva možete da napravite na dva načina: kuvanjem na ringli ili u rerni.
Ukus je potpuno isti, ali je ovaj drugi način jednostavniji za pripremu.
U slučaju da se odlučite za bilo koju od ove dve verzije, za pripremu džema vam je potrebno:
5kg šljiva, 700 g šećera, vanilin šećer, cimet ili crna čokolada.
Prva varijanta: Kuvanje na ringli
Šljive dobro operite, pa ih onda očistite od koštica. Stavite u šerpu i dodajte šećer. Ostavite da odstoji do sutra (recimo da šljive stavite u šerpu uveče oko 20 h). Ujutru ćete videti da su šljive pustile sok. Stavite ih na ringlu i pustite da se krčkaju lagano. Ne žurite. Mešajte povremeno i pustite da sok uvri, a meso do šljive se raspadne.
Ako vidite dno šerpe kada promešate džem varjačom, to znači da je džem do šljiva dobro ukuvan i da ga možete preručiti u zagrejane i sterilisane tegle.
Tegle sterilišete tako što ćete ih dobro oprati, osušiti pa ih staviti u rernu da se zagreju 5 min na 100 stepeni. Zatim u vrele tegle sipajte vreo džem. Umotajte tegle peškirima ili kuhinjskim krpama i ostavite ga do sutra da se dobro ohladi.
Ovako pripremljen džem može da stoji van frižidera do dve godine.
Cepkana paprika: Gurmanski hit za zimnicu koji ćete praviti svake godine! (RECEPT)
Druga varijanta: Džem iz rerne.
Šljive operite, očistiti od koštica i stavite u šerpu koja može da stane u rernu. Uključite rernu na 150 stepeni C. Povremeno promešajte šljive. Ovo pečenje u rerni će potrajati, ali ne gubite strpljenje. Kada se šljive lepo ukrčkaju dodajte im šećer pa pustite da se krčkaju još pola sata.
Vreo džem stavite u vrele, sterilisane tegle.
Savet plus: Neko u već gotov džem od šljiva umeša cimet ili vanilin šećer, a neko stavlja čokoladu.
Mi obožavamo da u džem dodajemo crnu čokoladu za kuvanje. Odaberemo onu sa 70% kakaa pa celu štanglu ubacimo u teglu, pre zatvaranja. Ne mešamo, samo ubacimo u sredinu tegle. Probajte: ukus je odličan!
Svekrvina zimnica iz mašine za sudove: Jednostavno, brzo i preukusno! (RECEPT)