Ječam važi za jednu od najstarijih namirnica u Evropi koja se koristila još u Drevnom Egiptu i Mesopotamiji. Njime su se hranili grčki sportisti, ali i gladijatori kako bi zadržali snagu i energiju.
Naziv dolazi od italijanskog spoja reči orzotto što znači orzo (italijanski naziv za ječam) te risotto (rižoto).
Orzoto se od pravog rižota razlikuje u vremenu pripreme - orzu je potrebno nešto više vremena od pirinča.
Ali uz ovih nekoliko trikova možete ubrzati pripremu ovog jela.
- Ječam ostavite u mlakoj vodi preko noći. U tom slučaju neće biti potrebe za dugotrajnim kuvanjem niti će vam priprema orzota oduzeti previše dodatnog vremena.
- Ječam možete da kuvate oko 15 minuta pre same pripreme orzota, a zatim ga spojiti s dinstanim dodacima po izboru.
- Na taj ćete način ubrzati proces pripreme, a vaše će jelo biti ukusno.
Sastojci:
- 1 šolja ječma
- 1 glavica crnog luka
- 15 dag pečuraka
- 300 grama piletine (belo meso naseckano na komadiće)
- 1 šoljice temeljca
- đumbir u prahu
- list peršuna
- 3 kašike narendanog parmezana
- ½ šolja sveže isceđenog soka od limuna
- so
- crni biber
- maslinovo ulje
3 zlatna pravila za najbolji rižoto na svetu: Uz ove savete napravićete ručak za pamćenje!
Priprema:
- Na niskoj temperaturi u tiganju prodinstajte luk na maslinovom ulju.
- Lagano dodajte ječam koji ste držali u mlakoj vodi, mešajte, dodajte komadiće piletine.
- Nakon dva minuta dodajte pečurke i promešajte.
- Nakon par minuta zalijte vrućim povrtnim temeljcem.
- Povremeno mešajte i zalivajte temeljcem.
- Dodajte so, biber i đumbir.
- Kuvajte ječam 30 minuta dok ne postane dovoljno mekan.
Najjeftiniji ručak na brzinu: 3 recepta za posni rižoto! (RECEPT)