SAVRŠENE

Mekane i neverovatno vazdušaste: 4 kulinarska trika za božanstvene palačinke!

Ovako ćete unaprediti vaše kuhinjske majstorije s palačinkama

Recepti
14:32h Autor:
Mekane i neverovatno vazdušaste: 4 kulinarska trika za božanstvene palačinke!
Foto: Shutterstock

Palačinke su jedan od omiljenih deserta, kako među decom tako i među odraslima.

Koliko god da priprema smese izgleda jednostavna, česte su rasprave o trikovima domaćica koje daju mekane i slasne palačinke.

Pripremite sve sastojke– jaja, brašno (najbolja varijanta je pomešati glatko i oštro belo brašno), mleko, mineralnu vodu, prstohvat soli, kašiku ruma, malo rendane limunove korice, pola kašičice šećera i jednu kašičicu ulja

Razmera jaja, mleka i brašna je fleksibilna, a prosečno se na 2 jaja srednje veličine koristi 250 – 300 grama brašna. Ako stavite više jaja dobićete žilave palačinke, a to sigurno ne želite.

Redosled dodavanja sastojaka

Najpre umutite penasto jaja. U nekim receptima možete pronaći i savet da odvojite žumanca od belanaca, ali se to češće odnosi na deblje palačinke (poput američkih) u koje se dodaje i šećer i maslac.

Dodati im mleko i opet mešati. Zatim, dodajte brašno da dobijete gustu smesu , a onda dobro prmešajte ručnim mikserom kako biste dobili homogenu smesu bez grudvica. Nakon toga, smesu malo razredite mineralnom vodom.

Mekane i penaste palačinke bez brašna: Potrebna su vam samo ova 2 sastojka! (RECEPT)

foto: Shutterstock

Dodaci

Sitni ali bitni dodaci su i rum, so, šećer i malo ulja, a možete dodati i limunovu koricu. I kuvari amateri znaju da se najmekše palačinke dobijaju s dodatkom gazirane mineralne vode bogate bikarbonatima.

Iako je mineralna gazirana voda po svojoj pH vrednosti kisela, ona zapravo deluje kiselo zbog obilja bikarbonata. Naime, natrijum-bikarbonat, ili popularna soda bikarbona osnovni je sastojak praška za pecivo.

Stoga su mekane i prozračne palačinke gotovo nezamislive bez mineralne vode. Dodatak ruma u testo koja se peku na ulju, osim što daje posebnu aromu i miris, omogućava da palačinke ne upiju previše ulje.

Mali dodatak soli učvrstiće mrežu glutena i tako osigurati bolju konzistenciju pečenom testu. Dodatak šećera obično je svojstven receptima za slatke palačinke, a nekada ga možete zameniti i vanilin-šećerom.

Palačinke meke kao pena: Ovu foru morate da zapišete! (RECEPT)

foto: Shutterstock

Mućenje testa

Sastojke nije potrebno jako mešati jer ćete tako razbiti njihovu strukturu. Takođe, nikada nemojte koristiti štapni mikser, a ako već koristite obični mikser, nakon dodatka brašna stavite ga na najmanju brzinu.

Crni tiganj ili teflon?

Domaćice sa "starom kuhinjskom školom" ne priznaju teflon i uvek koriste crni običan tiganj.

Na teflonskom tiganju palačinke možemo peći s minimalnom količinom ulja, pa time i ukus može biti drugačiji jer masnoća osigurava punoću ukusa.

Palačinke se peku na jakoj vatri, na dobro ugrejanoj tiganju na maloj količini ulja. Možete koristiti čak i maslinovo ulje, to najviše važi kod pripreme slanih palačinki u mediteranskom ruhu.

Tajna je u ovom sastojku: Ovako ćete napraviti najsavršenije palačinke na svetu! (RECEPT)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs