Palačinke su jedan od omiljenih deserta, kako među decom tako i među odraslima.
Koliko god da priprema smese izgleda jednostavna, česte su rasprave o trikovima domaćica koje daju mekane i slasne palačinke.
Pripremite sve sastojke– jaja, brašno (najbolja varijanta je pomešati glatko i oštro belo brašno), mleko, mineralnu vodu, prstohvat soli, kašiku ruma, malo rendane limunove korice, pola kašičice šećera i jednu kašičicu ulja
Razmera jaja, mleka i brašna je fleksibilna, a prosečno se na 2 jaja srednje veličine koristi 250 – 300 grama brašna. Ako stavite više jaja dobićete žilave palačinke, a to sigurno ne želite.
Redosled dodavanja sastojaka
Najpre umutite penasto jaja. U nekim receptima možete pronaći i savet da odvojite žumanca od belanaca, ali se to češće odnosi na deblje palačinke (poput američkih) u koje se dodaje i šećer i maslac.
Dodati im mleko i opet mešati. Zatim, dodajte brašno da dobijete gustu smesu , a onda dobro prmešajte ručnim mikserom kako biste dobili homogenu smesu bez grudvica. Nakon toga, smesu malo razredite mineralnom vodom.
Mekane i penaste palačinke bez brašna: Potrebna su vam samo ova 2 sastojka! (RECEPT)

Dodaci
Sitni ali bitni dodaci su i rum, so, šećer i malo ulja, a možete dodati i limunovu koricu. I kuvari amateri znaju da se najmekše palačinke dobijaju s dodatkom gazirane mineralne vode bogate bikarbonatima.
Iako je mineralna gazirana voda po svojoj pH vrednosti kisela, ona zapravo deluje kiselo zbog obilja bikarbonata. Naime, natrijum-bikarbonat, ili popularna soda bikarbona osnovni je sastojak praška za pecivo.
Stoga su mekane i prozračne palačinke gotovo nezamislive bez mineralne vode. Dodatak ruma u testo koja se peku na ulju, osim što daje posebnu aromu i miris, omogućava da palačinke ne upiju previše ulje.
Mali dodatak soli učvrstiće mrežu glutena i tako osigurati bolju konzistenciju pečenom testu. Dodatak šećera obično je svojstven receptima za slatke palačinke, a nekada ga možete zameniti i vanilin-šećerom.
Palačinke meke kao pena: Ovu foru morate da zapišete! (RECEPT)

Mućenje testa
Sastojke nije potrebno jako mešati jer ćete tako razbiti njihovu strukturu. Takođe, nikada nemojte koristiti štapni mikser, a ako već koristite obični mikser, nakon dodatka brašna stavite ga na najmanju brzinu.
Crni tiganj ili teflon?
Domaćice sa "starom kuhinjskom školom" ne priznaju teflon i uvek koriste crni običan tiganj.
Na teflonskom tiganju palačinke možemo peći s minimalnom količinom ulja, pa time i ukus može biti drugačiji jer masnoća osigurava punoću ukusa.
Palačinke se peku na jakoj vatri, na dobro ugrejanoj tiganju na maloj količini ulja. Možete koristiti čak i maslinovo ulje, to najviše važi kod pripreme slanih palačinki u mediteranskom ruhu.
Tajna je u ovom sastojku: Ovako ćete napraviti najsavršenije palačinke na svetu! (RECEPT)