Potrebno je:
- 1 kg ribizli
- 1 kg šećera
- 1 limun ili pola limuntusa
Priprema:
Ribizle dobro oprati, oDstraniti peteljke, pa ih dobro rukama izgnječiti. Iscediti limun pa dodati u ribizle. Pokriti i ostaviti par sati a zatim ih dobro procediti. Izmeriti čist sok pa na litar čistog soka dodati malo vode (oko 300 ml). Spojiti sa sokom pa dodati šećer. Na litar soka 1 kg šećera. Staviti na šporet da provri, skupiti penu.
Ostaviti minut - dva da vri, pa vreo sok sipati u flaše i zatvoriti metalnim poklopcima. Ukoliko želite duže da stoji, pasterizujte ga.
Pravo letnje piće: Napravite voćno osveženje! (RECEPT)
Uključite rernu na 90 stepeni C stavite flaše i neka stoje 90 minuta u rerni. Flaše stavite u hladnu rernu. Ostavite ih u rerni neka stoje do ujutru a zatim spakujte u police.
Ako pravite manju količinu, dovoljno je sipati u vruće flaše, dobro zatvoriti i ohlađenog staviti u frižider.
Sa kockom leda sok je tako osvežavajući i što je važnije, jako zdrav. Uživajte i živite zdravo!
Izvor: Kod bake u gostima