Sastojci:
- 700 grama integralnog pirovog brašna
- 2 kašičice soli
- 35 grama melasa sirupa (možete koristiti med ili agavin sirup)
- 510 ml mlake vode
- 15 grama svežeg kvasca
Portugalski kukuruzni hleb: Iznenadite porodicu ovim hrskavim i ukusnim blagom! (RECEPT)
![](/data/images/2019/04/07/18/188679_shutterstock-1158340231_ff.jpg?ver=1554654537)
Priprema:
- U posudu stavite prosejano pirovo brašno, melasu ili med, so na jednu stranu i razmrvljeni sveži kvasac na drugu stranu.
- Pomešajte sastojke, pa ih prebacite na pobrašnjenu radnu površinu.
- U početku će vam testo delovati dosta tečno, ali tako treba.
- Samo mesite dok ne dobijete kompaktnu smesu.
- Ako vam se previše lepi za ruke dodajte malo pirovog brašna pa ga umesite.
- Mesite ga najmanje 15-ak minuta.
- Kada vidite da se testo ne lepi, prebacite ga u lagano nauljenu posudu da odstoji dva sata, a posudu prekrijte prozirnom folijom.
- Nakon sat vremena testo izvadite na radnu podlogu i premesite ga.
- Vratite ga u posudu i ostavite još 1 sat.
- Pripremite drvenu posudu za oblikovanje testa, ako je nemate uzmite plastičnu posudu u koju ćete postaviti čistu kuhinjsku krpu pazeći da vam pokrije unutrašnjost posude bez nabora. Na ovaj način će vam hleb imati lepi okrugli oblik bez neravnina po sebi.
- Posudu s kuhinjskom krpom pospite brašnom.
- Hleb prebacite na lagano pobrašnjenu podlogu i formirajte ga u krug.
- Nežno ga vrtite u smeru kazaljke na satu dok ne postignete željeni oblik.
- Testo pažljivo prebacite posudu pazeći da vam gornja strana hleba bude okrenuta prema dnu.
- Ostavite testo još 40 minuta, a rernu uključite na 230 Celzijusa.
- Odmah postavite posudu s polopcem da se i ona ugreje.
- Testo nežno prebacite u ugrejanu posudu ili na lim za pečenje (ako nemate posudu s poklopcem) koristeći papir za pečenje.
- Papir postavite na vrh posude pa okrenite posudu kako bi vam testo izašlo.
- Pre pečenja testo isecite kako vam ne bi popucalo.
- Hleb pecite 45-50 minuta, odnosno dok vam korica hleba ne poprimi lepu rumenu boju.
- Prvih 30 minuta ga pecite poklopljenog, a nakon toga ga pecite bez poklopca.
- Hleb čuvajte u zatvorenoj posudi.
Vazdušasti pita hleb: Najjednostavnije lepinjice na svetu, sveže i sutradan! (RECEPT)